Druga subota na Vinkovačkim jesenima već tradicionalno donosi bogat središnji, ali i popratni program. Još dva dana posjetitelji mogu svratiti na Slavonski sokak do 22 sata, ali i uživati u kvalitetnim vinima na Vinskom šoru i domaćoj atmosferi Bircuza.

Od 11 do 14 sati uživamo u izlošcima pravih bisera oldtimer kluba “Stari sjaj”.

Na glavnoj pozornici Vinkovačkih jeseni u središtu grada danas počinje prvi dio Državne smotre izvornog hrvatskog folklora, nakon koje posjetitelji, na istom mjestu, mogu pogledati reviju „Etno frizure svijeta” u organizaciji Kulturnog centra „Gatalinka” iz Vinkovaca.

vinkovačke jeseni (2)

Državna smotra izvornog hrvatskog folklora na Vinkovačkim jesenima okuplja KUD-ove, predstavnike svih hrvatskih županija i regija, ali i dijaspore, pobjednike međužupanijskih i regionalnih smotri folklora koji njeguju izvorni hrvatski folklor.

U 18 sati, Smotru otvara predstavnik Vukovarsko-srijemske županije KUU “Tomislav” Županja, a potom nastupa KUD “Branimir 888”, Muć Splitsko-dalmatinska, FKD “Primorska lijera” Dubrovačko primorje predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, RKUD “Rudar” Raša Istarska županija, HSPD “Sljeme” Šestine predstavlja Grad Zagreb, KUU “Fortuna” Ražanac iz Zadarske županije, FD “Otočac” iz Otočca u Ličko-senjskoj, šibenska KU “Kolajnice” predstavnik Šibensko-kninske županije, KUD “Kvadrilja” Trogir, Splitsko-dalmatinska, HKUD “Zora”, Struge-Gorica, Čapljina iz BIH, “Karaševo” Rumunjska te završno KUD “Šokadija” iz Strizivojne u Osječko-baranjskoj županiji. Sutra će na glavnoj pozornici nastupiti još 19 folklornih skupina.

Tijekom dva dana u Vinkovcima se mogu vidjeti nastupi najboljih folklornih društava iz Hrvatske i dijaspore, koja njeguju izvorni hrvatski folklor.

Već godinama, sustavno se potiču smotre gdje bi se folklorne skupine u konkurenciji izborile za nastup u Vinkovcima na Vinkovačkim jesenima. Osim toga, od 17 do 21 sat održat će se već dobro poznati Maraton lađa na Bosutu u organizaciji Vinkovačkih lađara koji su današnju utrku posvetili bolesnoj djevojčici Leoni Culek iz Cerića za koju je u tijeku prikupljanje novčanih sredstava za operaciju u Turskoj.

Tradicionalni događaj na ovoj manifestaciji koja spaja kulturu, zabavu, ali i sport, najavljuje 250 sudionika iz cijele Hrvatske. Svjetlost fenjera u gradskom parku ne smijete zaobići. Ove je godine izloženo oko 50 fenjera, neki od njih stariji su od 100 godina, a glavna zamisao je pokazati rasvjetu kakva je nekada bila uz doček „fenjerdžije” Miroslava Kerna, predsjednika osječke udruge Svjetlost fenjera.

Lovci časte besplatnim čobancem i danas. Tamburaški sastav Slavonski vez na Sokaku je od 18 do 22, a svirkom Najboljih hrvatskih tamburaša do dugo u noć završit će drugi dan središnjeg vikenda manifestacije.