VINCEKOVO U VRBOVCU Obitelj Sohora počastila čitav kraj

19. siječnja 2020. Autor: prigorski.hr Kultura & Turizam VINCEKOVO U VRBOVCU Obitelj Sohora počastila čitav kraj


Vrbovečka udruga vinogradara i vinara uz pomoć Grada Vrbovca i Turističke zajednice grada održala je 27. „Vincekovo“ uoči blagdana sv. Vinka svoga zaštitnika.

Domaćin ovogodišnjoj fešti bila je obitelj Sohora, Zlatko i Ljubica te njihov sin Zdravko i snaha Ivana.

Vincekovo je održano u Žuncima – brijegu na djedovini obitelji Sohore.

-Ponosan sam jer naša Udruga održava tradiciju našeg kraja i okuplja vinogradare i vinare – rekao je Antun Tuna Štanfel, predsjednik vrbovečke udruge vinogradara i vinara.

Koliki ugled uživaju vinogradari Vrbovca vidi se i po tome što su im u goste došli članovi „Bilikuma”, Udruge vinara iz Križevaca, „Brenta“ iz Ivanić Grada, Vinogradarska udruga Zagreb i obrtnici iz Šibenika.

Denis Kralj, vrbovečki gradonačelnik pozdravljajući okupljene vinogradare naglasio je potpore grada Vrbovca vinogradirama.

– I ovaj puta pokazali smo mnogobrojim posjetiteljima sve bogatstvo običaja vezanih za prvi kršćanski blagdan kojega štuju vinogradari. Za ljubaznost i gostoprimstvo našeg čovjeka daleko se zna – kazala je čelna žena vrbovečke Turistčke zajednice Jasna Bednedik

Martina Pankretić, moderatorica fešte te ceremonijal meštri Slavko Povrlišek i Božo Butigan spretno su odradili svoj dio posla u čemu im je pomogao glazbeni sastav “ Svita“, te članovi folklorne sekcije HKUD-a „Petar Zrinski“.

Povorku vinogradara i vinara kroz vinograde dovela je Limena glazba Vrbovec i mažoretkinje. Oni su izveli prigodan program kao uvod u orezivanje trsa.

Trs je orezao otac Zlatko i sin Zdravko, te su ga okitili kobasicama i zalili vinom. Prema narodnom vjerovanju tako su zazvali rodnost trsja.

Posebnost ovogodišnjeg Vincekova je i nazočnost kamera HTV-a koja će već 21. siječnja u Vrbovcu snimati serijal „Lijepom našom“ u Vrbovcu. Urednik Branko Uvodić bio je veoma zadovoljan načinom kako Vrbovčani čuvaju ovaj dio tradicijske kulture.

Organizatori i domaćini pobrinuli su se da se svi nazočni okrijepe raznim domaćim delicijama, a za ručak su mogli birati grah, fileke ili lovački paprikaš. Udruga žena Celine i Brčevca te Udruga žena“ Domaćice“ dale su svoj doprinos uspješnosti ovogodišnje Vincekova. Žena su nudile slastice bakine kuhinje i tako živi „Kaj su jeli naši stari“ .

Recimo na kraju da je obitelj Sohora, ugledna vrbovečka obrtnička obitelj. U Vrbovečkom Pavlovca radi tvrtka “Hidrospoj“ gdje je zaposleno 20 radnika, a u Vrbovcu je u njihovom vlasništvu Motel “Marina“. Na prostorima iznad sela Žunci imaju 1000 trsova (zeleni silvanac, rajnski rizling, chardonnay, graševinu i frankovku), a u gateru uzgajaju 40 jelena te imaju dva ribnjaka.

Dragan Vicković