U okviru projekta ”Cross-border-wine routes 2”, s ciljem povećanja prepoznatljivosti Kalničke vinske regije i Vinske regije Villány, Grad Križevci i mađarski partner Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. organizirali su zajedničko predstavljanje vinskih cesta Križevci-Kalnik-Orehovec i Villány-Siklós na događanju ”ProWein goes city” u sklopu ProWein sajma u Düsseldorfu, javljaju iz gradske uprave.

ProWein je vodeći svjetski sajam vina i žestokih pića, najveći industrijski skup za profesionalce iz vinogradarstva, proizvodnje, trgovine i gastronomije, a održava se već više od 25 godina.

03 prowein (2)

Dok se ProWein obraća trgovačkoj javnosti, od 2007. godine održava se i “ProWein goes city”, koji okuplja krajnje potrošače, poslovne subjekte u sektoru gastronomije i trgovine vinima, kao i međunarodne vinare. U 2022. godini brojni restorani, hoteli i specijalizirani trgovci sudjelovali su u zajedničkoj inicijativi Messe Düsseldorf-a i poslovnog udruženja Destination Düsseldorf kroz koju je organizirano više od 80 događanja.

Jedno od takvih događanja bilo je zajedničko predstavljanje mađarskih i hrvatskih vinara održano u nedjelju 15. svibnja 2022. godine u Sturmfreie Bude-u u Düsseldorfu, namijenjeno subjektima u sektoru vinarstva i vinskog turizma, trgovine vinom, kao i agencijama koje organiziraju vinske ture, sommelierima i novinarima.

Grad Križevci je pozvao sve registrirane vinare s Vinske ceste Križevci-Kalnik-Orehovec da se uključe u inicijativu promocije i pozicioniranja križevačkih i kalničkih vina, a na predstavljanju u Düsseldorfu sudjelovali su Ivan Šafran ispred OPG Šafran, Boris Podolski ispred Zadruge Podolski te Olinka Gjigaš koja je predstavila OPG Denis Bužić, istovremeno u ulozi direktorice Turističke zajednice Grada Križevaca, dok su ispred Grada Križevaca sudjelovali članovi projektnog tima Ivan Biškup i Marija Podolski. Predstavljena su i vina drugih članova Vinske ceste – Vinarije Korenko, Kalničke poljoprivredne zadruge i OPG Šantić.

Sudjelovanje hrvatskih i mađarskih vinara na ovom događanju sufinancirano je od strane Europske unije u sklopu projekta ”Cross-border-wine routes 2”, odobrenom za sufinanciranje u okviru Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. godine, a provode ga glavni korisnik Grad Križevci i projektni partner Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. u razdoblju od 01.09.2020. godine do 31.08.2022. godine.

Glavni cilj projekta je stvaranje prepoznatljive slike prekogranične regije Mađarska-Hrvatska kao vinske regije kroz daljnji razvoj, pozicioniranje i brendiranje postojećih vinskih cesta Križevci-Kalnik-Orehovec i Villány-Siklós, čime se osigurava porast njihove atraktivnosti i rast turističkih kapaciteta, radi generiranja porasta broja posjetitelja u regiji, produženja njihovog boravka i povećanja potrošnje, a njegova ukupna vrijednost iznosi 399.771,57 EUR.