Proteklog vikenda na hrvatskim prometnicama nije bilo prometnih nesreća s poginulim osobama, a policija je zabilježila 4731 prekršaj, od čega više od trećine otpada na prebrzu vožnju, izvijestilo je u ponedjeljak Ravnateljstvo policije.

Od najtežih prekršaja policija je osim 1564 slučaja prebrze vožnje, zabilježila 863 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 409 vožnji pod utjecajem alkohola te 192 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom vožnje.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, njih 67, utvrđeni su na području splitsko-dalmatinske policijske uprave, dok je na zagrebačkom područjuzabilježen najveći broj prekršaja prekomjere brzine, njih 235.

Sigurnosni pojas najviše nisu koristili također vozači na području zagrebačke policije (165 prekršaja), gdje je utvrđen i najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje (34 prekršaja).

Ravnateljstvo policije ističe da je najveća prekoračena brzina od 186 kilometara na sat zabilježena na krapinsko-zagorskom, dok je najveća koncentracija alkohola od 3,7 promila izmjerena na osječko-baranjskom području.

Policija je tijekom vikenda zaustavila i 19 ponavljača najtežih prekršaja.