Miljenko Šoštarić (HDZ), vijećnik krapinsko-zagorske Županijske skupštine podsjetio je na posljednjoj sjednici Skupštine da je Vlada Republike Hrvatske u lipnju donijela odluku o dodjeli sredstava za pomoć stradalima u tuči u iznosu 54 milijuna kuna za šest stradalih županija te upitao na koji se način u pomoć planira uključiti Krapinsko-zagorska županija.

– Županijska skupština je još u lipnju donijela program dodjele potpora male vrijednosti poljoprivrednicima za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda. Prvi smo u Hrvatskoj i raspisali natječaj, kojeg smo i zatvorili s 30. kolovozom – odgovorio je župan Željko Kolar.

Dodao je kako budući da se sredstva mogu isplatiti tek kada isto napravi i drugih pet županija, donio je odluku da, dok čekaju ostale, ponovno otvore natječaj.

– S obzirom na dosadašnje procjene pretpostavljam da će se ljudima nadoknaditi oko 25 % štete, a ljudima treba odmah reći da nove neće dobiti prije prosinca. Što se tiče Krapinsko-zagorske županije, mislim da sa sredstva koja imamo na raspolaganju mogu samo iziritirati poljoprivrednike. Zato ćemo povećati sredstva za mjere ruralnog razvoja za sljedeću godinu. Ta sredstva godišnje povećavamo za 10 %, što će za sljedeću godine vjerojatno biti na razini 20 %. To će prije svega biti poseban program za trajne nasade, vinograde i autohtone sorte – u visini od 600-700 tisuća kuna“ – istaknuo je.