Vijećnik Dananić izrazio nezadovoljstvo korištenjem europskih fondova / Gradonačelnik Kralj: U mojem mandatu povukli smo sva raspoloživa europska sredstva

28. listopada 2019. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Vijećnik Dananić izrazio nezadovoljstvo korištenjem europskih fondova / Gradonačelnik Kralj: U mojem mandatu povukli smo sva raspoloživa europska sredstva


Nezavisni vijećnik Darko Dananić imao je pitanja za gradonačelnika na aktualnom satu vrbovečkog predstavničkog tijela.

-Pitanje se tiče europskih poticajnih fondova i realizacija istih u našem gradu. U Vrbovcu imamo Razvojnu agenciju, u Županiji Regionalnu razvojnu agenciju, imamo Lokalnu akcijsku grupu, a imamo još i vanjske konzultante koje plaćamo. U proračunu imamo vrtić, ali ga nećemo ove godine realizirati, a nismo niti blizu početka realizacije. Nadalje, imamo akciju “Zaželi” koju odrađuje Crveni križ, imamo asistente u nastavi koje odrađuje Agencija, imamo uređnje igrališta kod Doma zdravlja u centru, kojeg provodi LAG. Ima ih još, to su neke od glavnih. Prema proračunu još ispada da ima oko 330 tisuća kuna iz europskih socijalnih fondova.

Neke općine, gradovi realiziraju na godišnjoj razini na desetke milijuna kuna poticaja europskih fondova, a mi se moramo zadovoljavati nekim mrvicama. Imamo puno aktivnih ljudi koji rade na tim poslovima, puno troškova, izdataka, a jako malo realizacije. Plan je da se iz fondova za građevinske zahvate dobije 1,7 milijuna kuna. Kad sve zbrojite to je jako malo u odnosu na ono kakvi potencijali postoje. Tražim objašnjenje gradonačelnika.

-Prema riječima roditelja čija djeca idu u izdvojeni dio vrtića u Pastoralni centar, tamo su prilično nezadovoljavajući uvjeti i jako se malo ulaže u taj prostor. Pohabani su parketi, pa roditelji doniraju neke tepihe kako se djeca ne bi ozlijedila. Nadalje, roditelji kupuju lopte, didaktičke igračke. Također, i harmonika je tako stara da je potpuno neispravna, pa niti taj program ne funkcionira. Tko je zadužen za te aktivnosti i zašto se te stvari ne odrade?- upitao je Dananić.

Vrbovečki gradonačelnik Denis Kralj rekao je kako su u njegovom mandatu povučena sva sredstva koja su bila moguća.

-Za plaće godišnje povlačimo 120 tisuća kuna, a to ne piše u ovim brojevima. Ono što je važno jest to da smo mi na kraju programske godine za EU fondove i što smo brojne prilike propustili, a zašto, jer nije bio spreman niti jedan projekt. Došao sam na spaljenu zemlju. Nismo mogli prijaviti mjeru 7.2.2. a to je za ceste, koju su brojni gradovi i općine prijavili, a moglo se dobiti i do 7 milijuna kuna.

Mi smo sada pred rješavanjem građevinske dozvole za spajanje Nazorove, Vinogradske i Livadarske ulice, koju planiramo prijaviti na mjeru, ako će biti te mjere. Bila je prijava i za cestu u Zoni, ali projekt nije bio spreman kada sam došao na vlast, i nismo imali što prijaviti.

Puno novaca smo dobili za energetsku učinkovitost. Energetska obnova stadiona košta 2,4 milijuna kuna, nas će koštati 200 tisuća kuna. Neki dan sam bio s ravnateljicom Razvojne agencija u Zagrebu oko ulaska Vrbovca u Aglomeraciju Zagreb i trebalo bi pitati mojeg prethodnika gosp. Bregovića zašto Vrbovec nije dio te Aglomercije.

Naime, granica je općina Brckovljani. Npr. Zabok, Jaska, Oroslavlje su dio te Aglomeracije. Oni koriste svi po 6 posto svih sredstava koje EU daje Hrvatskoj. Kolega u Jaski je iz te Aglomeracije neki dan dobio 50 milijuna kuna za uređenje dvorca. On to gura već 7 godina, ali oni su dio te Aglomeracije, a mi tako nešto ne možemo. Gradit će biciklističke staze i ceste. Mi imamo spremne projekte, a 2021. se otvaraju novi fondovi.

Meni osobno se nitko nije požalio na uvjete u Pastoralnom centru. Tamo je radila i ravnateljica Dječjeg vrtića Vrbovec. Za te zahtjeve ne znam, nisam dobio nikakve pritužbe. Ne znam niti da roditelji kupuju igračke. Bilo bi mi drago da mi se ti roditelji jave i da vidimo gdje je problem – kazao je gradonačelnik.

Vijećnik Dananić je predložio gradonačelniku da se raspita oko stanja u Pastoralnom centru. -Vidjet ćemo što će biti 2021. godine. Neki gradovi “štancaju” projekte svakodnevno i da ih je što više spremno kada se otvori neki natječaj da se mogu prijaviti. Volio bih čuti koji su to projekti u Vrbovcu u planu, pa da znaju građani čemu se eventualno nadati. Zanima me gdje su nam razvojni projekti, novac se ne stvara hodanjem po nogostupu – kazao je vijećnik.

Gradonačelnik je rekao kako je imao sastanak s velikim poduzetnikom koji razmišlja o preseljenju dijela proizvodnje u Vrbovec. – Toga ne bi bilo da nismo uložili u Zonu. Taj čovjek je bio i prije ovdje, s bivšom garniturom, koja ga je odvela u Prilesje i ponudila mu zemlju po 35 eura s nikakvom infrastrukturom.

Pripremamo paket mjera za Gradsko vijeće u kojem ćemo ponuditi 5 eura za kvadrat zemljišta sa svom infrastrukturom i na to sam ponosan. Možda ne bude ovaj čovjek, možda bude netko drugi, a možda ne bude ni nitko, što bi bilo loše za mene, ali i za Vrbovec.

-S konzervatorima pripremamo obnovu dvorca Patačić. Mišljenje mene i mojeg tima je da smo prepoznatljivi po hrani, tu je PIK, manifestacija “Kaj su jeli naši stari”, pa smatramo da bi taj dvorac mogao biti centar kompetitivnosti u suradnji sa Srednjom školom, koja školuje kuhare, pa bi tako iz cijele Hrvatske dolazili kuhari na školovanje. Dakle, papirologija je u pripremi. Nagodinu će ići idejni projekt, a onda i glavni projekt – zaključio je Kralj.

prigorski.hr

 

 

Facebook Comments