Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda zatražilo je u ponedjeljak trenutačni prekid vatre u ratu između Izraela i palestinske militantne skupine Hamas te trenutačno i bezuvjetno oslobađanje svih talaca, nakon što su se Sjedinjene Države suzdržale pri glasovanju.

Preostalih 14 članica Vijeća glasovalo je za odluku koju je predložilo 10 nestalnih članica tog tijela.

To je prvi put, nakon više od pet mjeseci rata, da je Vijeće sigurnosti UN-a konačno usvojilo rezoluciju kojom se traži “trenutačni prekid vatre”.

Washington je ranije bio nesklon riječima “prekid vatre” u gotovo šestomjesečnom ratu u Pojasu Gaze i do sada je koristio pravo veta kako bi zaštitio američkog saveznika Izraela u ratu protiv Hamasa.

No, uz sve veći globalni pritisak za primirje u ratu u kojem je poginulo više od 32.000 Palestinaca, SAD se u ponedjeljak suzdržao od glasovanja kako bi Vijeću sigurnosti omogućio da zahtijeva trenutni prekid vatre tijekom ramazana, koji završava za dva tjedna.

Također zahtijeva se hitno i bezuvjetno oslobađanje svih talaca.

Po Izraelu Hamas je uzeo 253 taoca tijekom napada 7. listopada u kojemu je ubijeno 1200 ljudi.

Rezolucija Vijeća sigurnosti također “naglašava hitnu potrebu povećanja protoka humanitarne pomoći i jačanja zaštite civila u cijelom Pojasu Gaze i ponavlja zahtjev za ukidanjem svih prepreka pružanju humanitarne pomoći u velikom obujmu”.

“Pet mjeseci palestinski narod užasno pati. Ovo krvoproliće predugo traje. Naša je obveza tome stati na kraj. Konačno, Vijeće sigurnosti preuzelo je svoj dio odgovornosti”, pozdravio je usvajanje rezolucije alžirski veleposlanik Amar Bendjama.

Radio izraelske vojske izvijestio je neposredno prije početka sastanka Vijeća da će izraelski premijer Benjamin Netanyahu otkazati planirano izaslanstvo u Washington ako SAD ne uloži veto na rezoluciju.