Vijeće EU-a i Europski parlament su u u trijalogu s Komisijom u srijedu postigli politički sporazum o paketu kompromisa o trgovanju emisijama u zrakoplovstvu a u kojem je hrvatska zastupnica Sunčana Glavak kao izvjestiteljica predstavljala Europski parlament.

Dogovoreno je brže ukidanje besplatnih emisijskih jedinica, potiče se korištenje održivih zrakoplovnih goriva izdvajanjem 20 milijuna SAF emisijskih jedinica za zrakoplovni sektor, a postignut je dogovor i o uspostavi novog sustava za praćenje, izvješćivanje i provjeru emisija koje nisu CO2.

Među ostalim, na pregovorima koji su počeli u utorak a završeni su u srijedu tijekom noći, postignut je dogovor između Europskog parlamenta i Vijeća o europskim sustavom trgovanja emisijama u sektoru zrakoplovstva, izvijestio je ured zastupnice Glavak.

Nakon dogovora zastupnica Glavak je izjavila da je zadovoljna rezultatom pregovora.

”Postigli smo politički dogovor koji uspostavlja dobru ravnotežu između klimatskih ambicija u zrakoplovstvu i potpore industriji u ovoj tranziciji. Izuzetno sam sretna što smo bili u mogućnosti pružiti opipljiv alat za pomoć u dekarbonizaciji sektora izdvajanjem 20 milijuna SAF emisijskih jedinica za zrakoplovni sektor. Ovo je ključna mjera koja će biti dostupna kada se koriste održiva zrakoplovna goriva. Ovom odlukom dajemo do znanja da smo uz sektor kroz proces zelene tranzicije. Također, sporazumom radimo na poboljšanju transparentnosti u zrakoplovstvu, što je važan korak naprijed”, ističe zastupnica Glavak, navodi se u priopćenju.