Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) odlučilo je danas na svojoj 68. sjednici da će izbori za novo četverogodišnje mandatno razdoblje (2024. – 2028.) biti održani na izbornoj sjednici Skupštine HOO-a koja je zakazana za 3. listopada.

Naime, 5. listopada istječu četverogodišnji mandati predsjedniku, dopredsjednicima, članovima Vijeća i Skupštine HOO-a te Nadzornog i Etičkog odbora.

No, prije jesenskih izbora, HOO čeka najzahtjevniji organizacijski projekt – nastup hrvatskih sportaša na ljetnim Igrama XXXIII. olimpijade u Parizu. Od novih evidentnih kandidata potvrđen je strijelac Miran Maričić. Uz sadašnjih 58 sigurnih putnika iz 12 sportova, očekivanja sežu prema dodatnih 10 do 15 normi iz pojedinačnih sportova (biciklizam, judo, tenis, stolni tenis, skokovi u vodu, atletika, plivanje…) te prema možebitnoj momčadskoj normi košarkaša, s kojom bi broj sportaša premašio 80.

Prema aktualnom planu odlazaka, najveća skupina sportašica i sportaša otputovat će u Pariz 24. srpnja u jutarnjim satima pa će im HOO dan prije prirediti službeni ispraćaj i druženje s predstavnicima medija. Šef misije hrvatske olimpijske delegacija u Parizu bit će direktor HOO-ova Ureda za olimpijski program Damir Šegota.

Vijeće je upoznato s promjenama statusa korisnika razvojnih programa. Od značajnih promjena treba izdvojiti prijelaz iz olimpijskog programa u razvojni program III boksača Luke Plantića i boksačice Sare Beram te veslačica Ivane i Josipe Jurković, jer su izgubili izglede za plasman na OI u Parizu. U programu Hrvatskih olimpijskih nada od 1. lipnja novouvršteni su biatlonac Matija Legović te gimnastičke reprezentativke Sara Šulekić i Tina Zelčić.

U programu sufinanciranja rada trenera samo je jedna izmjena: na prijedlog Hrvatskog boksačkog saveza, Pero Veočić od 1. srpnja prelazi u višu kategoriju, iz “kvalitetnih trenera” u “vrsne trenere”.

Usvojeni su i prijedlozi korisnika posebnih programa za poticanje i razvoj sporta na lokalnoj razini te se za 22 programska zahtjeva u cijelosti odobrena novčana sredstva.

Dodajmo da će, zbog renoviranja Doma sportova, Hrvatski olimpijski odbor privremeno preseliti na novu adresu, u zagrebačku Odransku ulicu. Svoje prostore na Trgu sportova napustit će i svi nacionalni sportski savezi, a prema sadašnjem stanju, njih 18 će nove uredske prostorije imati u Vjesnikovu neboderu.