Povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe pozvala je u utorak države članice da “obrate pozornost” na situaciju u kojoj se nalaze LGBTI+ osobe u Ukrajini ili koje bježe od rata, u povodu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.

Premda je pozdravila rad lokalnih i međunarodnih nevladinih organizacija u zbrinjavanju LGBTI+ osoba, Dunja Mijatović pozvala je u priopćenju države članice Vijeća Europe da obrate “posebnu pozornost” pristupu smještaju i zapošljavanju tih skupina “zbog negativnih politika i ozračja prema LGBTI osobama općenito u određenom broju zemalja gdje su Ukrajinci izbjegli”.

“Ukrajinske vlasti kao i susjedne zemlje trebali bi obratiti pozornost na specifičnu ranjivost transrodnih osoba koje moraju napustiti zemlju”, naglasila je.

Europska komisija pokrenula je pravne postupke protiv Poljske i Mađarske zbog diskriminatornih mjera protiv LGBTI+ osoba.

Mijatović je podsjetila da je “strah od progona zbog seksualne orijentacije, rodnog identiteta i seksualnih karakteristika” valjan motiv za dobivanje statusa izbjeglice.

Izrazila je zabrinutost što su “istospolni partneri koji bježe iz Ukrajine suočeni s poteškoćama povezanim s činjenicom što njihov status para ili obitelji nije priznat” u nekim zemljama koje su ih primile.

Povjerenica, koja je početkom svibnja posjetila Ukrajinu, zabrinuta je i zbog situacije “nekoliko transrodnih žena” koje su blokirane u Ukrajini jer su zadržale dokumente s muškim identitetom.

Kijev zbog ratnog stanja ne dopušta muškarcima u dobi od 18 do 60 godina da napuste zemlju.

Nestašica lijekova, koji trebaju nekim LGBTI+ osobama, također je razlog za zabrinutost,

Mijatović je upozorila da je ranjivost LGBTI osoba veća “u ratno doba i progonstvu nego u miru”.

Rusija, koja je napala Ukrajinu 24. veljače, napustila je Vijeće Europe 15. ožujka iz kojeg je sutradan i službeno isključena.