Vijeće EU-a usuglasio je u ponedjeljak zajedničko stajalište država članica na temelju kojeg će pregovarati s Europskim parlamentom o uredbi o ekološki prihvatljivom dizajnu održivih proizvoda, u kojem se, između ostaloga, zauzima za zabranu uništavanja neprodane odjeće i obuće.

Ministri država članica zaduženi za politiku tržišnog natjecanja usvojili su zajedničko stajalište o prijedlogu uredbe o uspostavi okvira za utvrđivanje zahtjeva za ekološki dizajn održivih proizvoda. Cilj toga prijedloga je utvrditi nove zahtjeve na temelju kojih bi proizvodi postali trajniji, pouzdaniji, ponovno upotrebljivi, nadogradivi, popravljivi, jednostavniji za održavanje, obnovu i recikliranje te energetski i resursno učinkovitiji.

U usvojenom zajedničkom stajalištu države članice traže zabranu uništavanja neprodane odjeće i obuće, uz izuzeće od četiri godine za poduzeća srednje veličine te trajna izuzeća za mala i mikro poduzeća.

Zabranom se pokušava smanjiti utjecaj na okoliš odjeće ili modnih dodataka koji se proizvode, ali se nikada ne koriste, osobito nakon brzog rasta internetske prodaje. To dovodi do gubitka vrijednih ekonomskih resursa jer se roba proizvodi, transportira i nakon toga uništava, a da se uopće ne upotrijebi za namjeravanu svrhu.

Vijeće smatra da u ovu uredbu ne trebaju biti uključena motorna vozila, jer je njihov utjecaj na okoliš uređen drugim zakonima.

U prijedlogu uredbe predviđa se uvođenje “digitalne putovnice za proizvode”, koje bi sadržavale informacije  o ekološkoj održivosti proizvoda.

Pregovori o konačnom tekstu uredbe počet će čim Europski parlament izglasa svoje stajalište.