Predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović u srijedu je izjavu premijera Plenkovića da Socijaldemokrati politički instrumentaliziraju sindikate ocijenio infantilnom, nedopustivom i krajnje politički dubioznom.

„Tumačenje činjenice da sam se sastao i razgovarao sa sindikatima kao instrumentalizaciju sindikata smatram nedopustivom i krajnje politički dubioznom”, izjavio je Vidović novinarima u Saboru.

Vidović je s predstavnicima sindikata razgovarao nakon sastanka koji su održali predstavnici sindikata u obrazovanju u utorak, u vezi s mogućim štrajkom prosvjetnih radnika.

„Kada su sindikati dobili taj ‘sjajni’ uradak zvan Uredba o plaćama bili su strašno veseli i oduševljeni i onda se pojavio Davorko Vidović i rekao to ništa ne valja, idemo sada štrajkati i rušiti Vladu. To je infantilna i nevjerojatno plitka izjava”, ocijenio je.

Predsjednik Vlade, naglasio je, sebi dozvoljava uspostavljati demokratske standarde i dovodi u pitanje činjenicu da su Socijaldemokrati po naravi bliski sindikatima i radnicima.

Vilim Ribić, doajen sindikalnog pokreta u Hrvatskoj u ovih 30 godina, nakon umirovljenja jest član Socijaldemokrata i mi razgovaramo sa svim sindikatima i s njima smo dužni razgovarati, a naročito o ovom vrlo važnom projektu koji se tiče plaća kao ključnom elementu moguće reforme javne uprave koja je državni prioritet Hrvatske, poručio je, naglasivši da oni zasad jedini imaju tu vrstu kontakata iako su oni poželjni za sve one koji sebe nazivaju lijevim političkim strankama.

Ustvrdio je i kako se Socijaldemokrati ograđuju od ovih optužba da dirigiraju sindikatima te da smatra kako je riječ o manipulaciji koja dolazi od strane predstavnika HDZ-a, a primarno je usmjerena prema njihovom članstvu.