Saborski zastupnik Socijaldemokrata Davorko Vidović ocijenio je u utorak vrlo opasnom izjavu premijera Andreja Plenkovića koji je objavu poruka između Ivana Turudića i Josipe Pleslić (Rimac) nazvao ‘političkim voajerizmom’.

“Postavlja se pitanje, nakon jučerašnje izjave, kako je legitiman javni interes proglašen perverzijom, da se ono što je bitno za normalno funkcioniranje jedne države proglasi političkim voajerizmom”, kazao je Vidović na konferenciji za novinare u Saboru.

“Iza toga stoji vrlo opasan zahtjev da se ne propitkuju odluke, da se ne razmišlja nego da se sluša, da se ne sumnja nego da se vjeruje, da postoje neki koji su neporočni, koji su nepogrešivi i s druge strane oni koji se takvom političkom diskursu ne povijaju da su opaki, zavidni, prljavi”, ocijenio je Vidović poručivši da Socijaldemokrati nikada neće pristati na takvu praksu.

Kada je pak riječ o dostojanstvu i privatnosti osoba čije su poruke objavljene, Vidović smatra da oni nisu narušeni.

“Prvi bih branio Turudića i Plenkovića, pa čak i notornog zločinca, ako bi mu se narušavalo dostojanstvo, privatnost, objavljivali se transkripti razgovora s djecom, ženom, prijateljima, ali to u ovom slučaju to nije učinjeno i to je pokušaj da se skrene pozornost nečega što očigledno jest javni interes”, istaknuo je.

Vidović nije želio špekulirati tko je informacije i s kojim motivom pustio u javnost, je li to netko iz DORH-a, HDZ-a ili predsjednik RH Zoran Milanović, naglasivši kako je to u ovom trenutku manje važno.

“Dobili smo puno jasniji uvid u moralni, politički pa i pravosudni profil kandidata za glavnog državnog odvjetnika i to jest javni interes te dokazuje opasnost izmjena Kaznenog zakona koji je u proceduri”, rekao je.

Osvrnuo se i na opetovanje premijera Plenkovića da je procedura izbora kandidata za glavnog državnog odvjetnika provedena na demokratskiji način nego prije. Kaže, upravo iza tog demokratskog legitimiranja odluka, postupaka i imenovanja stoji ‘perfidni pokušaj prisvajanja države od strane jedne partije’.

Betonizacija HDZ-ovih kadrova

Upozorio je pritom na imenovanja ravnatelja uprava u raznim ministarstvima par mjeseci prije izbora. “Kažu sve je po zakonu ali zapravo iza toga stoji perfidna način da se instaliraju svoji kadrovi, ja bih rekao da se radi o betonizaciji HDZ-ovih kadrova i čuvanja mjesta za trenutak kada se može ostati bez vlasti”, rekao je Vidović.

Imamo na djelu porobljavanje države, izbor Turudića nije eksces, to nije nedemokratski sporadični otklon, nego je ovakav način izbora ovakvih ljudi sistematska sustavna greška ove zemlje, poručio je zastupnik Socijaldemokrata i potpredsjednik Sabora Davorko Vidović.