Za sanaciju štete u olujnom nevremenu u Čazmi isplaćeno je nešto više od milijun eura od ukupno 5,5 milijuna eura koliko je za sanaciju štete odobrila Vlada, izvijestio je bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.

On i gradonačelnik Čazme Dinko Pirak obišli su u utorak čazmanske poljoprivrednike stradale u olujnom nevremenu u rujnu prošle godine, a kojima su već isplaćena obeštećenja putem Bjelovarsko-bilogorske županije.

Obilazak su započeli posjetom OPG-a Đurđice Hrlić u Bosiljevu kojoj je isplaćeno obeštećenje u iznosu od 27.736 eura.

„Do sada je tijekom dva isplatna kruga isplaćeno nešto više od milijun eura od ukupno 5,5 milijuna eura koliko je za sanaciju štete odobrila Vlada što je otprilike jedna petina od cjelokupnog iznosa. Procedura je tu bila malo komplicirana, nešto je morala i Županijska skupština odraditi, nešto općinska i gradska povjerenstva, ali bitno je da je krenula isplata”, rekao je Marušić.

Negdje smo, dodao je, kao naprimjer u Općini Berek, već u cijelosti isplatili.

Što se tiče Grada Čazme, do sada smo isplatili 600 tisuća eura i nastavljamo dalje isplaćivati kako će dalje zahtjevi stizati i periodično ćemo to isplaćivati gradu i općinama, a oni će isplaćivati oštećenicima”, pojasnio je župan.

Gradonačelnik Pirak istaknuo je veliko zadovoljstvo isplatom potpora.

„Nakon strašnog nevremena koje nas je snašlo, moram zahvaliti Vladi i županu Marušiću koji se izborio za ovu potporu. Gradonačelnik sam više od 20 godina i tijekom tog perioda bilo je raznih šteta i potraživanja na našem području, ali nikada do sada takve potpore nisu bile toliko visoke kao što su u ovom slučaju”, rekao je.

Novac dolazi u prave ruke i vjerujem da će do kraja ovog mjeseca sve potpore stići ljudima tako da svi mogu završiti obnove svojih objekata”, istaknuo je.

Župan i gradonačelnik posjetili su i obitelj Đudarić čija je obiteljska kuća u olujnom nevremenu u potpunosti ostala bez krova, ali zahvaljujući potporama postavljen je novi.

„Vjetar nam je pola krova odnio, a pola je zaokrenuo, tako da smo morali mijenjati kompletan krov. Kiša je padala tri dana tako da je voda stalno curila”, opisao je Josip Đudarić nevrijeme iz rujna 2022.

Kaže da su od Grada Čazme dobili pomoć u materijalima, a Županija j pomogla s nešto više od šest tisuća eura.

Pogledajte video.