Ovogodišnji program 18. Noći muzeja u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja u Križevcima započeo je u petak 27. siječnja nastupom učenika Glazbene škole Alberta Štrige uz klavirsku pratnju prof. Gordane Božić.

Središnji program ovogodišnje manifestacije bila je promocija novog izdanja „Križevačkih štatuta“, najpoznatijih hrvatskih vinsko-pajdaških regula zapisanih u 19. stoljeću na kajkavštini onoga vremena, a koji su 2019. godine zaštićeni kao nematerijalno kulturno dobro pri Ministarstvu kulture i medija.

Urednica izdanja je doc. dr. sc. Tanja Baran, počasna predsjednica Društva za očuvanje križevačke baštine „Križevački štatuti“ i članica Upravnog odbora Društva. Promocija ove vrijedne publikacije održana je u prostorijama Likovne galerije, a predstavili su je suizdavači gradonačelnik grada Križevaca Mario Rajn, direktor Prigorski Media d. o. o. Željko Picig, urednica izdanja doc. dr. sc. Tanja Baran i Zoran Homen, kao hižni japica poznat po brojnim izvedbama uloga iz „Štatuta”.

Predstavljanje novog izdanja ‘Križevačkih štatuta’ završilo je uredničinom zdravicom-zahvalnicom i pjesmom. Cjelokupni je program kroz šalu i izvedbu dijelova iz ‘Štatuta’ spretno vodio daroviti Zoran Homen, umirovljeni ravnatelj križevačkoga Gradskog muzeja koji je na kraju svečanosti i zasvirao.

Donosimo video.