Ceremonijom svečanog otvaranja u Kristalnoj dvorani Hotela Westin u Zagrebu započeo je 5. SuperUnited Croatia Grand Chess Tour iz serije najjačih svjetskih šahovskih turnira.

Peto izdanje SuperUnited Croatia Grand Chess Tour igra se pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a simboličkim povlačenjem prvog poteza otvorili su ga počasni predsjednici Organizacijskog odbora – najveći šahist u povijesti Garry Kasparov i Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH i veliki poznavatelj i ljubitelj šaha.

“U sljedećih ćemo pet dana imati priliku gledati najbolje šahiste svijeta i uživati u njihovim potezima. Vlada je i ove godine pokrovitelj ovog turnira, koji je sudeći po kvaliteti sudionika jedan od najvećih na svijetu. Osim u Zagrebu, natjecanje se održava u Bukureštu, Varšavi i St. Louisu. Zagreb je time postao jedan od malobrojnih gradova domaćina ovako prestižnog turnira. Zahvaljujem GCT-u što su doveli najbolje šahista svijeta jer je Zagreb time postao nezaobilazna točka na šahovskoj karti svijeta te čestitam organizatorima na njihovom doprinosu. Osim Vlade potporu ovom turniru daje i Ministarstvo turizma i sporta te Hrvatski olimpijski odbor, kao i Hrvatska turistička zajednica, što također naglašava i dodatno potvrđuje važnost ovog turnira. Vladi Republike Hrvatske je važno da ovaj turnir pridonese popularizaciji šaha u Hrvatskoj, što je prirodno za zemlju koja jedina na svijetu ima šahovnicu na svojoj zastavi. Šah potiče fair play, poštivanje pravila, kontrolu emocija i vremena te analizu i učenje na vlastitim greškama. Zbog toga je šah posebno koristan mladima u razvoju kognitivnih vještina kroz cijeli život,“ izjavio je Zvonimir Frka-Petešić u ime Vlade Republike Hrvatske.

U Kristalnoj dvorani hotela Westin ponovo će se igrati rapid & blitz turnir za nagradni fond od 175.000 dolara. Rapid se igra tempom 25 minuta + 10 sekundi za svaki potez, a blitz 5 minuta + 2 sekunde za svaki potez.
Turniru u Zagrebu trebao je nazočiti i ponajbolji šahist svijeta Norvežanin Magnus Carlsen, ali je u zadnji trenutak otkazao turnir zbog osobnih razloga. Carlsen, svjetski broj jedan i peterostruki prvak svijeta, trostruki je pobjednik turnira u Zagrebu, igrao je i pobijedio 2019., 2022. i 2023. godine.

Umjesto Carlsena na turniru će nastupiti Levon Aronian, koji drži rang 18. najboljeg šahista prema FIDE-u, a uz njega još nastupaju Fabiano Caruana (SAD), Ian Nepomniachtchi (FIDE), Alireza Firouzja (Francuska), Wesley So (SAD), Maxime Vachier-Lagrave (Francuska), Anish Giri (Nizozemska), Vidit Guadrathi (Indija), Gukesh Dommaraju (Indija) i Ivan Šarić (Hrvatska).

Ukupni nagradni fond za najbolje šahiste svijeta iznosi 1.5 milijuna dolara, 175.000 dolara za rapid & blitz turnire, 350.000 dolara za turnire klasičnog šaha plus 275.000 dolara nagrade za ukupnog pobjednika nakon svih pet turnira.Nagrada za prvo mjesto je 40.000 dolara koliko je prošle 2023. i prethodne 2022. godine osvojio Magnus Carlsen.

U sklopu 5. SuperUnited Croatia Grand Chess Toura održat će se i šahovska akademija Garryja Kasparova s mladim hrvatskim šahistima, kao i turnir za mlade, turnir šahistica i Open Blitz turnir.
Nakon ceremonije otvaranja tradicionalno je uslijedila simultanka najboljih svjetskih velemajstora i Kasparova s poznatim osobama iz javnog života Hrvatske i mladim perspektivnim hrvatskim šahistima, kadetima.

Poslije šahovskog spektakla u Zagrebu, turnir seli u Sjedinjene Američke Države, gdje će se u Saint Louisu od 10-17. kolovoza igrati Saint Louis Rapid & Blitz i 17.-30. kolovoza Sinquefield Cup.