Nevjerojatan i za svaku osudu je slučaj iz Vinkovaca. Policija je zaustavila vozača koji je vozio mrtav pijan. Alkotestom mu je izmjereno više od četiri promila alkohola, doza od koje se može i umrijeti.

Vozač u alkoholiziranom stanju opasnost je na cesti. Više alkohola i opasnost je veća. U vinkovačkom slučaju, alkotest je pokazao neslavan rekord vozača.

“Koji je na uređaju dreger napuhao 4.17 promila. U zadnjih pet godina imali smo četiri slučaja iznad četiri promila, ovo je najveća koncentracija”, izjavio je Boris Klinec, voditelj poslova Prometne policije PU vukovarsko-srijemske.

“Više od četiri promila alkohola u krvi je vrlo teško stanje koje se najčešće očituje poremećajem svijesti, poremećajem disanja, vrlo često završava s komom”, objašnjava Anamaria Špiranović Agičić, dr. med. specijalizant medicine rada i športa.

“To je previše. Kako je mogao voziti nije mi jasno. Ja inače ne pijem”, kazao je Marinko Grbešić iz Tovarnika.

“To nije normalan čovjek, eto, samo to”, tvrdi Damir Karalić iz Vinkovaca.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Grozno, treba ih strože, strože kazniti”, smatra Nada Vargić iz Vinkovaca.

A kazne ni sada nisu male.

“Predviđena novčana kazna u iznosu od deset do 20 tisuća kuna, zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom i šest negativnih prekršajnih bodova za vozača iznad 1,5 promila u krvi”, poručuje Klinec.

No, unatoč kaznama, dogodi se.

“Pa ne znam jesi kad bio mlađi pa mislim ono izlazak, ovo, ono, eto”, kazao je Dragan Kalambura iz Katadžićeva.

Eto i dobro poznatog efekta.

“Kad osoba počne konzumirati alkohol gubi osjećaj samokontrole, samokritičnosti i pojavljuje se hrabrost. To dovodi do efekta „Ja to mogu“ najopasnije je u takvim uvjetima sjesti za upravljač automobila”, objašnjava Špiranović Agičić.

Ako vozite nemojte konzumirati alkohol, a ako ste ipak nešto popili prepustite upravljač vozila nekom drugom.