U Zagrebu, ali i diljem Hrvatske, vjernici se od jutra u mole kod Božjeg groba koji se tradicinolano postavlja za Vazmeno trodnevlje u zagrebačkoj katedrali.

Ovaj sakralni predmet, ali i izuzetna umjetnina ubraja se u neprocjenjivo blago riznice Katedrale. Vezeni pokrov za Božji grob (datira se u 1659. godinu) izrađen je u tehnici reljefnog zlatoveza i remek-djelo je europske barokne umjetnosti i umjetničkog obrta tkanja. Napravljen je u Zagrebačkoj biskupskoj radionici u Kasini. Autor mu je njemački tkalac iz Ingolstadta Wolfgang Jacob Stoll, a naručitelj je biskup Petar Petreti (1604 -1667.).

Inače, Veliki petak označava spomen na Kristovu smrt. Na taj se dan u Crkvi oduvijek postilo. Na Veliki petak nema svete mise, nego postoje samo obredi Velikog petka. Svećenik nosi odjeću crvene boje, simbol mučeničke smrti. Obredi započinju u šutnji, bez pjesme. Kada svećenik dođe do oltara, klekne ili legne okrenut licem prema dolje i tiho se moli. Evanđelje na Veliki petak je Muka, i to po Ivanu, koja se čita ili pjeva.

Umjesto obične molitve vjernika, čita se točno propisana sveopća molitva, u kojoj se moli za razne potrebe i osobe. Slijedi ljubljenje križa. Donosi se drveni križ, koji se u tri stupnja razotkriva.

prigorski.hr