Sastanak na kojem je razmatran razvoj sektora održan je u Gudovcu, a organizirali su ga Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske, Hrvatska udruga proizvođača svinja i Odbor za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore.

Svinjogojci su upozorili na pad proizvodnje domaće svinjetine, ali i upitnu budućnost te grane stočarstva s obzirom da će afrička svinjska kuga donijeti velike promjene.

“Afrička svinjska kuga posebno je opasna, jer su na udaru mali i srednji proizvođači koji svinje uzgajaju na tradicijski način. U tim uvjetima ne mogu se osigurati kvalitetne biosigurnosne mjere pa je unos bolesti jako teško spriječiti, a jednom kada uđe u farmu ta bolest čini velike štete i mora se suzbijati”, rekao je predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja Krešimir Kuterovac.

predavanje

On smatra da je vrlo upitno hoće li se i u kojoj mjeri svinjogojci nastaviti baviti uzgojem kada epidemija afričke svinjske kuge prođe. Upravo iz opasnosti da se bolest ponovno ne vrati, njihove farme morat će zadovoljavati biosigurnosne uvjete, a uzgajivači će morati podići biostandarde, kaže Kuterovac.

“To znači da će farma morati biti zatvorena cjelina. Ne može biti u dvorištu kroz koje se prolazi, nego mora postojati kontrolirani ulaz vozila, ljudi i životinja. Farma mora biti izdvojena i zadovoljiti sve te uvjete da svinjska kuga ne bi ušla u objekte. Obnova proizvodnje ovisit će o tim investicijama”, istaknuo je Kuterovac.

Što se hrvatske proizvodnje tiče, ona trenutačno zadovoljava 50 posto potreba domaćeg tržišta, a očekuje da će pasti još 20 posto. Uslijed epidemije afričke svinjske kuge proizvodnja će se smanjiti i u ostatku Europe, a cijena svinjetine u sljedeće dvije godine mogla bi poskupiti i do 50 posto, istaknuli su.

predavanje3

Pogledajte u videu što je rekao prigorski uzgajivač svinja Stjepan Kušec.