Danas je održana izborna skupština Udruge za tov i uzgoj junadi “Baby Beef”. Izabrano je novo vodstvo i to jednoglasno. Novi predsjednik je Toni Raič koji je preuzeo ovlasti od dosadašnjeg predsjednika Zvonimira Širjana, a koji je izabran za njegovog zamjenika, dok je tajnik Nikola Pavičić.

Zvonimir Širjan je rekao kako mu je bila čast biti na čelu ove udruge. -Imali smo dvije izazovne godine gdje nam je stočna hrana abnormalno poskupjela, neki su preživjeli, a neki su smanjili proizvodnju. Potencijala ima i šteta je da nismo bili prepoznati od Ministarstva poljoprivrede, jer od onih prijedloga koje smo davali nitko ne bi imao štete i svi bi bili u boljem položaju, prvnstveno što se tiče administrativnih mjera. Našu kvalitetu možemo plasirati na hrvatsko tržište, ušli smo u program dokazane kvalitete i pozivam vas sve da se uključite. To je siguran put kroz koji možemo dati bolje rezultate u našoj proizvodnji – istaknuo je Širjan.

Novoizabrani predsjednik Toni Raič rekao je kako u sljedećem periodu očekuje da će se udruga posvetiti plasmanu i podizanju proizvodnje. – U dobroj smo suradnji s fakultetima, a moramo vidjeti u kojem vremenskom roku možemo biti samodostatni, jer to je prava vrijednost s polja naših farmi i prerađivačkih kapaciteta. Problem nam je domaće tržište jer je dominantno uvozno domaće juneće meso, riječ o manjim četvrtima slabije kvalitete i podložno je akcijskoj prodaji. Italija je vodeći kupac naše robe.

Nedostaju nam i ljudski resursi, a sve je slabiji interes mladih za veterinarsko zanimanje za krupne životinje, a Agronomski fakultet također upisuje manje studenata u stočarstvu – kazao je Raič.

Skupštini su nazočili predstavnici Ministartsva poljoprivrede i HAPIH-a Zdravko Barać i Drago Solić te županijski pročelnici. Donosimo video iz Gudovca.