Saborska liječnica Gordana Štajminger. čija je ekipa po dojavi prva pružila pomoć muškarcu koji se jutros samozapalio na Markovom trgu, izjavila je da mu je pružena hitna pomoć, muskulaturni opijati i kisik, no vitalni parametri pokazivali su da je životno ugrožen.

“Pružena mu je hitna medicinska pomoć, prema pravilima struke, dati su mu muskularni opijati ne bi li se zaustavili jaki i nesnosni bolovi. Nakon toga smo mu dali 25 litara kisika, da bi ga potom hitna pomoć prebacila na dalje liječenje u Odjel za opekline traumatološke bolnice”, kazala je liječnica novinarima.

Rekla je da je dojavu dobila iz ureda premijera.

“Isti čas sam poslala ekipu, mlađu liječnicu i sestru na intervenciju. Pronašli smo čovjeka, vatrogasci su ugasili vatru, a on je bio u izrazito teškom stanju. Na sebi je imao naočale i maske koje su se rastopile”, izjavila je.

Ozlijeđeni je komunicirao s liječnicima koji su mu prvi priskočili u pomoć.

“Pacijent je vikao ‘vrećica, vrećica’. Samo je to govorio, dakle bio je u kontaktu. Disao je, imao je tlak, puls, ali su vitalni parametri oksigenacije pokazivali da je životno ugrožen i da treba hitno bolničko liječenje”, kazala je Štajminger,

Napomenula je i da su se bojali da u vrećici nije eksploziv, ali su unutra bile samo su stvari.

Kazala je i da je muškarac imao problem s kockom te smatra da njegov čin nema političku pozadinu.

“Radi se o čovjeku koji je propao u kocki, kojega je žena prošle godine prijavila. Znači, psihički vidno rastrojen. Mislim da se radi o privatnoj tragediji, ali nikad se ne zna. Policija će ispitati i vidjeti stanje”, rekla je Štajminger.

Nakon što je pacijent prebačen na bolničko liječenje, kaže da su nekoliko intervencija imali i s novinarima koji su se drugim poslom zatekli na Markovu trgu u vrijeme nesreće, jer im je pozlilo gledajući scenu koja se odigrala.

Teško ozlijeđeni muškarac ima opekline četvrtog stupnja, životno je ugrožen i nalazi na intenzivnom liječenju u Klinici za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice.