Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak kako HDZ ne strahuje od potencijalnog predizbornog koaliranja lijevih i liberalnih oporbenih stranaka jer vladajuća stranka ima svoj program i viziju Hrvatske, poručivši da ‘ljudi nisu slijepi, vjeruju HDZ, a ne oporbi’.

“Mi mamo svoj program, svoju viziju Hrvatske, svoje vrijednosti, u konačnici i ljude, birače koji nama vjeruju, ne njima. Jer nije nitko niti slijep niti naivan. Od koga da mi imamo strahove? Od ovih floskula isključivosti, mržnje totalitarističkih poruke ekipe koja smatra da je Zakon o hrvatskom jeziku kretenski, da Hrvatska ne bi trebala vojno pomoći Ukrajini”, pitao se Plenković u izjavi medijima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Premijer je time odgovorio na pitanje hoće li mu lijeve i liberalne oporbene stranke, koje su prije dva dana organizirale prosvjed na Markovom trgu, biti ozbiljna konkurencija ukoliko se ujedine za parlamentarne izbore, na što je pozvao predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Plenković smatra da među 11 stranka organizatora tog prosvjeda nema liberalnih stranaka ili stranaka centra, već je riječ isključivo o strankama radikalne ljevice.

“One se kamufliraju svojim imenima ne bi li za sebe tvrdile da su stranke centra. Nema tu stranaka centra, to je jasno svakome tko poznaje postignuća lidera tih stranaka”, kazao je

Hrvatska je demokratska zemlja, stoga svatko ima pravo izraziti svoje mišljenje ili nezadovoljstvo prosvjedom, napomenuo je premijer, međutim problem vidi u “primitivizmu, vulgarnošću, isključivošću, prijetnjama hapšenjem, zabranama i onima koji su stali na stranu Milanovića koji svojim potezima cijelo vrijeme forsira prorusku liniju u Hrvatskoj”.

Prostakluk, primitivizam i divljaštvo u hrvatskoj politici

“Prostakluk, primitivizam i divljaštvo u hrvatskoj su politici”, tvrdi Plenković, pokrenuti od početka Milanovića mandata na mjestu predsjednika države.

“Prije njega imali smo razdoblje dijaloga u kojem je bilo ispada, ali oni nisu bili glavna tema. Zahvaljujući tome što im je Milanović nekakav uzor, sada svaka nebitna šuša, pritom i ne osobito pametna, misli da može pljuvati po svakome bez reakcije. To je njegovo postignuće”, izjavio je Plenković.

Saborsku oporbu, koja slijedi Milanovićevu liniju, Plenković je nazvao neozbiljnim ljudima koji bi Hrvatsku svrstali u skupinu zemalja koje nisu principijelne u vanjskoj politici.

“Te razlike između te nevjerojatne mržnje koju oni iskazuju i naših postignuća su tako velike, tako da imate planinu postignuća i ambis laži. To je to”, kazao je predsjednik vlade govoreći o razlikama između vladajućih i oporbe.

Govoreći o upisu trezorskih zapisa za građane koji je započeo danas, rekao je da je do sada uplaćeno 70 milijuna eura zapisa, a iskazan je interes za 320 milijuna eura.