Premijer Andrej Plenković najavio je u subotu da će Vlada nastaviti otplaćivati rate kredita koji je Bjelovarsko-bilogorska županija podigla za izgradnju nove zgrade bolnice, ali i financirati opremanje te ustanove.

Opremanje bolnice kojoj gravitira stotinjak tisuća pacijenata i kvalitetnija zdravstvena skrb bile su glavne teme sastanka premijera i ministra zdravstva Vilija Beroša s ravnateljicom Opće bolnice Bjelovar Sanelom Grbaš – Bratković, županom Markom Marušićem i gradonačelnikom Darijem Hrebakom.

Izgradnja nove zgrade bolnice stajala je 272 milijuna kuna pri čemu je 72 milijuna kuna povučeno iz EU fondova, a županija se zadužila za preostalih 200 milijuna kuna. Godišnja rata za kredit iznosi 17 milijuna kuna, pa bi bez pomoći države, zdravstveni sustav županije bio bi financijski preopterećen, a pružanje zdravstvene skrbi postalo upitno.

“Stalno smo u kontaktu sa županom, jer je bivši župan za izgradnju bolnice uzeo dva kredita čija je ukupna vrijednost veća od 200 milijuna kuna, pa je Vlada preuzela financiranje tih obaveza kako bi se rasteretio zdravstveni proračun županije”, rekao je premijer Plenković.

Dodao je da se priprema i financijski model za dovršetak uređenja bolnice, a ta sredstva bit će uvrštena u državni proračun za 2023. godinu.

Župan Marko Marušić zahvalio je premijeru na odličnoj suradnji te dodao da je na ovaj način spašen zdravstveni sustav županije.

Premijer je obišao novu zgradu bolnice u kojoj je danas radom započeo Objedinjeni hitni bolnički prijem.

Prije toga nazočio je Nacionalnom danu Mladeži HDZ-a te se susreo s bjelovarsko-križevačkim biskupom mons. Vjekoslavom Huzjakom.