Arijana Lekić Fridrih održala je participativni performans Tiha misa u subotu ujutro u središtu Zagreba. Prosvjed je namjenjen kao kontra molitelja krunice koji se okupljaju svake prve subote u mjesecu te na koljenima mole.

Kako je napisala u najavi performansa, „Tiha misa“ je skupna intervencija u javnom prostoru kao reakcija na nedavno intenziviranu re-tradicionalizaciju navodno sekularnog hrvatskog društva koju provode muškarci klečeći i moleći svake prve subote u mjesecu na glavnim trgovima raznih gradova u Hrvatskoj, uključujući i Zagreb.

– Građansko društvo temeljeno na jednakosti nema taj luksuz ignoriranja ovakvih inicijativa koje zazivaju uspostavu i veću „vlast“ glavara i poglavara u obitelji te koje time propagiraju arhaične modele patrijarhalnog nasilja – napisala je.

„Tiha misa“ se održala na Trgu bana Josipa Jelačića istovremeno s organiziranom molitvom gdje su u tišini popratili mušku molitvu krunice u nadi i vjeri da će brojni muškarci vrijeme provedeno u molitvi krunice iskoristiti za preispitivanje rada na svojoj muževnosti koja se očituje pokušajem dominacije i diskriminacije.