[VIDEO] Održano tradicionalno vatrogasno hodočašće u Mariju Bistricu

6. lipnja 2021. Autor: prigorski.hr Vjera [VIDEO] Održano tradicionalno vatrogasno hodočašće u Mariju Bistricu

Emica Elvedji/PIXSELL


Na 22. hodočašću vatrogasaca u Svetište Majke Božje Bistričke, vatrogasce iz gotovo cijele Hrvatske predvodio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković koji je istaknuo da je iza hrvatskih vatrogasaca jedno od najtežih razdoblja u povijesti zbog potresa i pandemije.

Domaćini hodočašća su tradicionalno bili vatrogasci Vatrogasne zajednice(VZ) Krapinsko-zagorske županije, dok su sudomaćini ove godine bili vatrogasci VZ Županije osječko-baranjske, priopćila je Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).

Uz vatrogasce, hodočašću i misnom slavlju prisustvovali su Dragan Lozančić, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i potpredsjednik Vlade Tomo Medved, izaslanik Hravatskoga sabora i potpredsjednik Hrvatskoga sabora, te predsjednik Nacionalnog odbora za preventivnu zaštitu i gašenje požara Ante Sanader, zastupnik Siniša Jenkač, izaslanik ministra unutarnjih poslova Josip Bukvić, izaslanik župana Krapinsko-zagorske županije i predsjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije Stjepan Skuliber, načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički i predsjednik Općinskog vijeća Teodor Švaljek, počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Franjo Gregurić, predsjednik i zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije Zdenko Čarapar i Zdravko Cvenić te zapovjednik VZ Krapinsko-zagorske županije Marijan Lovrenčić.

Prije početka misnoga slavlja okupljene vatrogasce i hodočasnike pozdravili su načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički i predsjednik županijske vatrogasne zajednice Stjepan Skuliber.

Vlada će nastaviti ulagati u razvoj vatrogastva

Ministar Medved istaknuo je ulogu vatrogasaca u kriznim trenucima rekavši da će Vlada i dalje ulagati u razvoj vatrogastva kroz opremu i obuku vatrogasaca.

“Vašu hrabrost vidimo svakoga dana. Sjećamo se požrtvovnosti na požarima, ali i svih akcija koje ste odradili tijekom potresa. Građani Hrvatske su vam od srca zahvalni”, rekao je Medved.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković rekao je da je iza hrvatskih vatrogasaca jedno od najtežih razdoblja u povijesti, obilježeno angažmanom u zagrebačkom i sisačkom potresu, ali i pandemijom.

“Uz sve to naši vatrogasci su časno obavljali i ostale zadaće i izvršili pripreme za požarnu sezonu koja je ispred nas. Budite ponosni na sve što svakodnevno radite na dobrobit naših građana. Neka vas čuva sveti Florijan i zagovor Majke Božje Bistričke”, istaknuo je Tucaković.

Misno slavlje predvodio je vojni ordinarij u RH mons Jure Bogdan, uz preč. Domagoja Matoševića, rektora Svetišta Majke Božje Bistričke.

“Stradalniku od požara zvuk sirene s vatrogasnih kola predstavlja nadu. Vi, dragi vatrogasci, ste odabirom svog posla postali donosioci nade. Hvala vam za svaku obrisanu suzu, za svaku pruženu ruku, za svaki spašeni život”, rekao je u propovijedi mons. Bogdan.

Nakon svete mise, održan je križni put. Vojnom ordinariju Bogdanu i preč. Matoševiću, su nakon mise uručena priznanja Hrvatske vatrogasne zajednice za poseban doprinos razvoju vatrogastva i zaštite od požara u Republici Hrvatskoj.

Facebook Comments