Inicijativa za slobodnu Palestinu sa subotnjeg mirnog skupa pod nazivom “Ne u naše ime – mir i sloboda Palestini” pozvala je Vladu RH i međunarodnu zajednicu da zaustave daljnje krvoproliće i genocid izraelskog režima nad civilnim stanovništvom u Gazi.

Prosvjednici su ispunili Kvaternikov trg te uz povike “Free Palestine” i transparente “I šutnja je zločin”, “Ubijanje djece nije samoobrana”, “Gaza 2023 – Vukovar 1991” i druge, odaslali poruku o što hitnijem zaustavljanju ratnih zločina u “zemlji mira koja nikada nije doživjela mir”.

“Vlada RH je svojim neprihvatljivim glasanjem protiv UN-ove rezolucije o prekidu vatre stavila Hrvatsku u poziciju suučesnice u genocidu, a mi im ovim prosvjedom poručujemo da taj glas nije naš glas i oni ne govore u naše ime”, rekla je aktivistkinja Petra Matić, pročitavši zahtjeve u ime Inicijative koja je organizirala skup uz podršku niza udruga i organizacija.

Među ostalim, traže od Vlade da u okviru mehanizama odlučivanja među članicama EU i Ujedinjenim narodima jasno osudi zločine koji nesmetano čini izraelski režim, uz podršku SAD-a.

Podupiru zahtjeve palestinskih aktivista u Gazi i progonstvu koji traže trenutačni, bezuvjetni i trajni prekid vatre, a ne privremenu pauzu, kao i ukidanje embarga na vodu, hranu, energente i komunikacijske kanale.

Poručuju da osiguravanje pristupa humanitarnoj pomoći za pojas Gaze nije adut za pregovaranje, već temeljno ljudsko pravo, te je svaka zapreka pružanju pomoći još jedan u nizu neskrivenih ratnih zločina.

Ponovili su i zahtjev za oslobođenjem više od 200 izraelskih talaca iz pojasa Gaze izloženih nasilju Hamasa i izraelskom raketiranju te da Vlada RH osigura humanitarnu, materijalnu i administrativnu pomoć hrvatskim državljanima koji su nedavno evakuirani iz Gaze.

Majed Maarouf, bivši veleposlanik i aktualni predsjednik Palestinske zajednice u BiH rekao je da se u Gazi dogodio masakr, holokaust 21. stoljeća, ustvrdivši da osobito oni koji su i sami bili žrtve to ne bi smjeli dopustiti. “Ima Izraelaca koji nam pružaju ruku, no nadam se da će ovaj rat koji je Netanyahu počeo biti početak njegovog kraja i da će međunarodna zajednica pomoći da bude novi poredak i u Izraelu, ne samo Palestini”.

Na skupu je govorilo i nekoliko građana palestinskog porijekla, pročitana su imena djece stradale u Gazi, za sve ubijene umjesto minute šutnje održala se minuta bubnjanja, a potporu je svojim stihovima dao i književnik Enes Kišević.

Neki od govornika rekli su kako je danas Gaza veliki “zatvor na otvorenom”, okružen betonskim zidovima i žičanom ogradom, nadziran iz zraka, s mora i zemlje gdje djeca, umjesto da se igraju, izbjegavaju metke i žive čekajući nove izraelske napade.

Rečeno je da je to već šesta tamošnja vojna agresija Izraela u posljednjih 15 godina, te da ništa ne može poslužiti kao opravdanje za masakriranje nedužnih civila. Na skupu su nastupili zbor Domaćigosti i kolektiv drum’n’bijes.