Udruga Domino i umjetnica Arijana Lekić-Fridrih priredile su u subotu na glavnom zagrebačkom trgu performans “Tiha misa”, dok su na drugoj strani glavnog zagrebačkog kao i svake prve subote u mjesecu muškarci molili krunicu, uz poruku da umjetnice mogu ukazati na nepravdu i pružiti otpor.

“Željeli smo pokazati da umjetnice itekako imaju glas, pružaju otpor i mogu ukazati na bilo kakvu društvenu i političku problematiku za koju smatramo da je nepravedna i nepravična. Otpor je protiv onoga za što se muškarci preko puta mole”, izjavila je Lekić-Fridrih uz koju je sudjelovalo još nekoliko žena umjetnica.

Inicijativa “Vitezovi bezgrešnog srca Marijina” unazad nekoliko mjeseci organizira prve subote u mjesecu moljenje krunice na Trgu bana Jelačića u kojem sudjeluju deseci muškaraca, a mole, između ostalog, da muškarci budu duhovni vođe obitelji, za prestanak pobačaja i za čednost u ženskom odijevanju.

“Oni se zapravo mole za to da ne budemo ravnopravne niti jednake, što i ovako i onako nismo ni danas, ni u životu, ni u smrti”, ocijenila je Lekić-Fridrih.

Ruže na spomeniku Mariji Jurić Zagorki

Umjetnice su tijekom “Tihe mise” držale u rukama ruže kao simbol žrtava femicida i nasilja nad ženama. Ove subote odnijele su ih pred kip Marije Jurić Zagorke, u povodu rođendana te feministkinje te u znak osude zbog nedavno objavljene epizode “Turističkog vodiča” HRT-a, nazvane “Grudi Marije Jurić Zagorke i zatvorske lignje”.

“Nacionalna televizija evidentno ne vidi nikakav problem u tome da se bilo kojoj ženi, a kamoli Mariji Jurić Zagorki koja je toliko učinila za sve nas i dovela nas tu gdje jesmo, uvede nova nematerijalna kulturna baština diranja grudi”, ocijenila je Lekić-Fridrih.

Brojne udruge koje se bave ženskim pravima, udruga turističkih vodiča te poznate osobe iz javnog života ocijenili su da je autor emisije, a time i HTV, ponizio hrvatsku novinarku i književnicu Mariju Jurić Zagorku kada je u ulozi turističkog vodiča, stranim turistima govorio da će im se ispuniti želje ako trljaju grudi na Zagorkinu spomeniku.

Matić: Molitelji izazivaju jezu

Na kontraprosvjedu protiv molitelja okupili su se i građani i udruge te razvili transparente poput “Za raskid Vatikanskih ugovora” te “Klerofašizam nije kršćanstvo”.

Ponovno je na prosvjedu bio i SDP-ov europarlamentarac Fred Matić koji je poručio kako nemaju ništa protiv onih koji mole, ali da mole za ono što propagira evanđelje a to su mir, ljubav, razumijevanje, oprost.

“Međutim, ovi ljudi izazivaju jezu među građanima jer mole za neke stvari koje ne pripadaju 21. stoljeću. Bilo bi lijepo kada bi čak molili da nas HDZ-ovci više ne kradu, da se smanji inflacija, da branitelji konačno dobiju ustavni zakon, ali ne, oni se mole protiv kratkih suknjica”, rekao je.

“Kad gledamo ove ljude preko, sve moramo zaštititi jer oni imaju agendu, dobro su organizirani i financirani i rade na tome da nas vrate nekoliko stoljeća unazad. Neće im to uspjeti”, rekao je.

Prosvjed i molitva održavali su se paralelno na suprotnim stranama Trga i prošli su mirno, pod nadzorom interventne policije.

Sabina Glasovac i Fred Matić pridružili su se kontraprosvjedu protiv molitelja

Donosimo video.