Ministrica poljoprivrede Marija Vučković obišla je u utorak sa županom Markom Marušićem poljoprivredna gospodarstva i šume stradale u olujnom nevremenu koje je u petak pogodilo veliki dio Bjelovarsko-bilogorske županije te je obećala pomoć Vlade u sanaciji nastalih šteta.

“Što se tiče Ministarstva poljoprivrede, u suradnji sa županijom osmislit ćemo program potpore kako bismo donekle sanirali izgubljeni prihod. Kad je u pitanju narušeni gospodarski potencijal svih ovih objekata, gubitka na životinjama i slično, sve će biti nadoknađeno putem Mjere 5 ruralnog razvoja koja služi upravo za tu namjenu”, istaknula je ministrica Vučković tijekom obilaska gospodarstva Franca Bukovca u Velikoj Jasenovači.  On je u nevremenu ostao bez krova na hali u kojoj skladišti bale sa sijenom.

Ministrica je prije posjetila gospodarstvo Darka Gerenđera, stočara koji je ostao bez krova na tovilištu.

Vučković je rekla da je još prerano govoriti o konkretnim iznosima štete, pri čemu je dodala da su stručni savjetnici od prvog dana na terenu te da postoje osnovni podatci.

U olujnom nevremenu stradale su i šume, a voditelj Uprave šuma Bjelovar Ivan Cug rekao je da je prema prvom procjenama riječ o 20 tisuća kubika građe. Najveća šteta, oko deset tisuća kubika, je u šumama na području Grubišnog Polja.

“Direktna šteta u vrijednosti robe je između sedam i osam milijuna kuna, ovisno o vrsti drveta. Stradali su i deblji i tanji komadi, oštećeno je sve što se našlo na putu te fronte”, rekao je voditelj Cug.

Ministrica Vučković na kraju je posjetila Čazmu, grad koji je u petak najviše stradao, a u društvu gradonačelnika Dinka Piraka obišla je uzgajivača konja Branka Kovačića.

Pogledajte video.