[VIDEO] Ljubić: Poduzimamo sve sigurnosne mjere, za sada u Koprivničko-križevačkoj županiji ne postoji potvrđena osoba s koronavirusom

18. ožujka 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno [VIDEO] Ljubić: Poduzimamo sve sigurnosne mjere, za sada u Koprivničko-križevačkoj županiji ne postoji potvrđena osoba s koronavirusom


Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije danas je ispred zgrade Županijske uprave održao konferenciju za medije.

Ratimir Ljubić, načelnik Stožera istaknuo je kako ovog trenutka nema ni jedne zaražene osobe koronavirusom u Koprivničko-križevačkoj županiji. Dodao je kako se stanovništvo može osjećati sigurno.

– Provedene su i provode se sve sigurnosne mjere. Naše ustanove dobro su pripremljene i opremljene. Moramo naglasiti kako je sve spremno ako se pojavi osoba s koronavirusom – istaknuo je Ljubić.

Dodao je kako u Domu zdravlja radi izdvojena ambulanta za pacijente sa sumnjom na koronavirus. Stožer je također jučer aktivirao sve gradske i općinske stožere, temeljem naputka državnog Stožera te su oni od jučer u funkciji.

– Od ponedjeljka je u funkciji karantena za vozače kamiona. Do sada smo imali sedam vozača kamiona koji su bili u karanteni. Princip je da promet roba ne staje, ali isto tako da vozači kamiona budu sigurni – istaknuo je Ljubić.

Dodao je kako su dvije firme koje se bave prijevozništvom izrazile želju za uspostavu privatne karantene.

– Stožer civilne zaštite će obići te prostorije i provjeriti zadovoljavaju li propisane mjere zaštite te će se možda i tamo uspostaviti karantene za vozače tih firmi – rekao je.

Što se tiče zatvaranja ugostiteljskih objekata, trgovačkih centara i ostalih objekata, Ljubić je istaknuo kako će tu odluku donesti Stožer na državnoj razini.

– Hoće li ona biti za cijelu Hrvatsku ili za pojedine županije, mi ćemo se toga pridržavati. Županijski stožer nema ovlasti zabranjivati rad ugostiteljskim objektima, mi možemo dati samo preporuku, zabranu rada može donijeti državni Stožer – istaknuo je Ljubić.

Draženka Vadla, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo istaknula je kako je bilo nekoliko sumnjivih osoba, no da su svi nalazi bili negativni i radilo se o gripi.

– Trenutno se čekaju rezultati za još četiri osobe. Rezultati će vjerojatno biti poznati sutra te će javnost biti pravovremeno obaviještena. Za istaknuti je da sve zdravstvene ustanove, Stožer i službe slijede naputke državnog Stožera – istaknula je Vadla te ponovila mjere opreza koje su potrebne za zaštitu od širenja virusa.
Također je naglasila kako se dolaskom lijepog vremena preporučuje šetnja po vrtovima, dvorištima, ali bez ikakvih okupljanja.

Mato Devčić, ravnatelj Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” Koprivnica istaknuo je kako se provode sve potrebne mjere kako bi spriječili širenje virusa i kako bi se prihvatili pacijenti sa sumnjom na koronavirus.

Dodao je kako su svi pacijenti zbrinuti te kako su bile dvije teme kratko otvorene, a to su zbrinjavanje pacijenata s akutnim koronarnim sindromom te pacijenti koji zahtjevaju akutni neurokirurški tretman.

– Za obje skupine pacijenata smo pronašli rješenje te će oni biti zbrinuti na adekvatan način – naglasio je Devčić.

Istaknuo je kako su od osmero medicinskih djelatnika uzeti brisevi.

-Kolege koji su bili na skijanju u zaraženim područjima, u trenutku kada su oni boravili tamo, ta područja nisu bila suspektna. Briseve smo uzeli radi mjere zaštite i vjerujem da će nalazi biti negativni – zaključio je Devčić.

Adela Sočev, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa istaknula je kako u protekla dva dana Gradsko društvo prikupilo na darivanjima preko 200 doza krvi.

– Akcija se provodi do kraja tjedna u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa. Danas kreću i akcije na području Đurđevca. Svi oni koji su zdravi tim se akcijama mogu priključiti – naglasila je Sočev.

Vjekoslav Štimac, načelnik PU Koprivničko-križevačke županije istaknuo je da je ulazak u Hrvatsku dozvoljen samo hrvatskim građanima te oni moraju na graničnom prijelazu kazati iz koje zemlje dolaze i gdje su sve bili.

-Prema tim informacijama će se s njima postupati. Što se tiče kršenja mjera samoizolacije, u posljednja 24 sata bilo je osam takvih dojava od kojih je jedna bila potvrđena. Ukupno do sada su 43 dojave od kojih je bilo 10 potvrđenih slučaja kršenja samoizolacije – zaključio je Štimac.

 

 

Facebook Comments