🎦 Križevački Radnik u Bjelovaru gradi najveći i najvrijedniji objekt u zdravstvu u RH

25. svibnja 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno 🎦 Križevački Radnik u Bjelovaru gradi najveći i najvrijedniji objekt u zdravstvu u RH


Nova zgrade Opće bolnice Bjelovar trenutno je najveći i najvrijedniji objekt u izgradnji u zdravstvu u RH

Pandemija koronavirusa zahvatila je cijeli svijet pa tako i Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Vrijeme je to kada osobito do izražaja dolazi ulaganje u zdravstveni sustav, liječnike i medicinsko osoblje kao i opremu, a to je upravo ono što Bjelovarsko-bilogorska županija čini, a što dokazuju i radovi na izgradnji nove zgrade Opće bolnice Bjelovar vrijedne 272 milijuna kuna.

Izvođač radova je tvrtka Radnik d.d Križevci, no tu je još i niz podizvođača radova koji dolaze s područja Bjelovarsko-bilogorske županije i kojima je na taj način, u ovo krizno vrijeme, omogućen posao.

Radovi na izgradnji nove zgrade Opće bolnice Bjelovar idu zacrtanim planom, a gradnja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar treća je takva investicija u zdravstvu u Republici Hrvatskoj nakon gradnje općih bolnica u Zaboku i Puli koja će omogućiti podizanje standarda liječenja u Općoj bolnici Bjelovar za pacijente, ali i bolje uvjete rada za liječničko i medicinsko osoblje u toj zdravstvenoj ustanovi.

Riječ je o jednom od najvećih objekata u gradnji u Hrvatskoj koji bi trebao preporoditi našu bolnicu i zdravstvo u sekundarnom dijelu i omogućiti standard 21. stoljeća.

Inače, bjelovarska bolnica ima sjajnu tradiciju te je jedna od najstarijih u Republici Hrvatskoj. Ustanova je to u kojoj već nekoliko stoljeća svoju zdravstvenu zaštitu ostvaruju pacijenti kako bjelovarskog kraja tako i ovog dijela Hrvatske. No, ono što bjelovarskoj bolnici nedostaje je objekt 21. stoljeća, a realizacijom ovoga projekta upravo to će se dogoditi.

Nova zgrada Opće bolnice Bjelovar omogućit će objedinjenje svih kirurških djelatnosti te modernu novu dnevnu bolnicu i uvelike poboljšati uvjete liječenja za oko 130 tisuća osiguranika koji svoju zdravstvenu zaštitu ostvaruju u bjelovarskoj Općoj bolnici.

U novoj zgradi bit će smješteni objedinjeni hitni prijem, bolnički prijem, dnevna kirurgija, dnevna bolnica i sve operativne grane s centralnim operativnim blokom i centralnom jedinicom za intenzivno liječenje kao i ostali sadržaji kojima će se omogućiti kvalitetnija zdravstvena usluga za oko 130 tisuća osiguranika koji svoju zdravstvenu zaštitu ostvaruju u bjelovarskoj Općoj bolnici.

„Radovi su započeli kada je krenula i pandemija koronavirusa. To je usporilo radove u jednom trenutku, oni nisu bili zaustavljeni nego su se samo sporije odvijali, a u ovom trenutku vidimo upravo obratnu situaciju. Želi se nadoknaditi to propušteno vrijeme i konačno su se kranovi i dizalice vratile na područje grada Bjelovara i naše županije. Ovo je drugi objekt po vrijednosti visoke gradnje ovog trenutka u Republici Hrvatskoj i očekujemo da ono što je ugovoreno i što mi pratimo da se i izvede.

Razgovarajući s nadzornim inženjerima koji su ključni u ovom trenutku rečeno mi je da je poštovano ono najvažnije, a to je kvaliteta, a mene veseli i jedna druga stvar a to je da na ovom projektu sudjeluje sve više i više izvođača s područja Bjelovarsko-bilogorske županije kao kooperanti. Ova korona kriza nam je dala jedan drugi pogled na zdravstvo. Svi smo shvatili da zdravstvo ponajprije čine liječnici i zdravstveno osoblje, ali isto tako bez modernih objekata, a ovo će biti objekt 21. stoljeća, ne može se dati odgovor kada se nađemo kao društvo u problemu“, ističe župan Damir Bajs.

„Ovo gradilište je u punom zamahu, završavaju se zidovi na skloništu. Vidite da je to jedan veliki labirint i još otprilike tjedan dana ćemo imati tu posla. Onda dalje nastavljamo s lijevim krilom. Dnevno trošimo oko 300 do 400 kubika betona, 1000 kvadrata oplate, armature imamo ukupno oko 2000 tona i na gradilištu je momentalno zaposleno oko stotinjak ljudi i gradilište je svaki dan sve jače. Sad smo u jednom dobrom razvitku gradilišta i napredovanju.

Pokušavamo loviti one zaostatke koji su zbog geotehničkih, mehaničkih pa i korone koji su nas ometali u početku i sada sve to skupa nadoknađujemo. Kao što vidite gradilište dobiva jedan lijepi oblik s ovom moćnom tehnikom i svim što ovdje danas vidite“, naglasio je Mirko Habijanec predsjednik Uprave Radnika d.d. Križevci u ime izvođača radova.

„Prezadovoljni smo radovi idu kako treba i rad bolnice funkcionira. Kao što znamo ovdje se radi zapravo o tri projekta: poboljšanje pristupa dnevnim bolnicama, poboljšanje hitne službe i dio kirurških grana. Tako da u ovoj novoj zgradi bolnice od 18,5 tisuća kvadrata će biti sve kirurške grane, dnevne bolnice i OHBP“, rekao je prilikom obilaska gradilišta ravnatelj Opće bolnice Bjelovar dr.med. Ali Allouch.

 

Facebook Comments