VIDEO Kaznene prijave protiv šest osoba za raketiranje Banskih dvora 1991.

13. prosinca 2017. Autor: prigorski.hr Crna kronika VIDEO Kaznene prijave protiv šest osoba za raketiranje Banskih dvora 1991.

Luka Stanzl/Pixsell


U Ravnateljstvu policije održava se konferencija za novinare u povodu dovršenog kriminalističkog istraživanja raketiranja Banskih dvora 1991. godine, koje su izveli zrakoplovi nekadašnje Jugoslavenske vojske.

Policija za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ubojstvo u napadu na visoke državne predstavnike tereti tadašnjeg zapovjednika 5. zrakoplovnog korpusa general majora LJ. B., načelnika u protuzračnoj obrani S. J., načelnika 105. lovačkog bombarderskog puka Đ. M., referenta u tadašnjem KOS-u ratnog zrakoplovstva Č. K. i dva pilota izvršitelja, R. D. i D. L.

Prva petorica su državljani Republike Srbije, a šesti, pilot D. L., hrvatski je državljanin koji se, prema informacijama istražitelja, nalazi u Južnoafričkoj Republici gdje radi kao civilni pilot.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Ante Gudelj rekao je da se navedene osobe terete da su planirale, organizirale i izvršile napad na Banske dvore dok je ondje bio tadašnji predsjednik Franjo Tuđman. Istaknuo je da je u tom napadu poginula jedna osoba, a materijalna šteta bila je 35 milijuna kuna.

hrt.hr/prigorski.hr

Facebook Comments