[VIDEO] Gradonačelnik Jakšić predstavio paket mjera za spas koprivničkog gospodarstva težak 10 milijuna kuna

1. travnja 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno [VIDEO] Gradonačelnik Jakšić predstavio paket mjera za spas koprivničkog gospodarstva težak 10 milijuna kuna


Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice danas je na novinskoj konferenciji ispred zgrade Vijećnice u Koprivnici predstavio model dodatnih i pojačanih ekonomskih mjera.

Grad Koprivnica mjere će uvesti radi ublažavanja gospodarskih posljedica uzrokovanih koronavirusom na području grada.

– Cilj ovih mjera je da naši gospodarski subjekti što lakše prebrode krizu ili da ju uopće ne osjete. Paket mjera je težak 10 milijuna kuna, a ako će biti potrebno on će biti i veći – kazao je Jakšić te zahvalio se svima suradnicima na podršci i velikom doprinosu.

Dodao je kako Koprivnica ni u narednom razdoblju baš kao ni do sada, ne će imati prireza. Istaknuo je kako u nekim gradovima je sada ukidanje prireza jedna od mjera kojim se pomaže građanima i gospodarstvu.

– Koprivnica će otpisati komunalnu naknadu za sve zatvorene djelatnosti. Svi oni koji su uslijed ove krize dobili otkaz, pozivam neka dođu u gradsku upravu te ni oni ne će plaćati komunalnu naknadu. Otpisuje se naknada korištenja terasa, naplata poreza na potrošnju, nema spomeničke rente. Ispred Komunalca mogu naglasiti da se otpisuju se sve najamnine za zatvorene djelatnosti te za njih nema naplate za odvoz otpada, što vrijedi i za građane koji su dobili otkaz – istaknuo je.

Dodao je kako su se u mjere uključile i Koprivničke vode pa tako zatvorene djelatnostima i osobama koje su dobile otkaz neće morati plaćati varijabilni dio.

Dotaknuo se i gradonačelnik i pokretanja zelene online tržnica. Kazao je i kako će se dužnosničke naknade smanjiti za 15 posto, te kako će se plače u sustavu grada smanjiti 10 posto.

-Vodili smo računa da svi oni koji su na terenu i koji i sada rade kako bi grad mogao normalno funkcionirati, oni ne ulaze u ovaj set mjera. Na inicijativu predsjednika vijeća Ivana Pala u naredna tri mjeseca neće biti isplate naknada predsjedniku gradskog vijeća i vijećnicima, ali i članovima gradskih odbora- istaknuo je Jakšić.

Dodao je kako je Grad osnovao i antikodona fond u kojem već sad ima tri milijuna kuna.

Zaključio je kako se sada vidi koliko gradu važni veliki gospodarski subjekti kao što su Podravka, Belupo, Hartman, Carlsberg te pozvao da se promjeni porezna politika i da se počne naplaćivati porez po naplati, a ne po uspostavi računa jer smatraju da bi to jako pomoglo svim gospodarskim subjektima.

Ivan Pal, predsjednik Gradskog vijeća Grada Koprivnice najavio je za sljedeći tjedan sjednicu Gradskog vijeća.

– Gradonačelnik će doći na Gradsko vijeće sa svim ovim mjerama i ja ne sumnjam da ćemo sve te mjere potvrditi. Sa svim ljudima iz gradskog vijeća s kojima sam razgovarao, bez obzira iz koje stranke dolaze složili su se s ovim mjerama, a vrijeme će pokazati treba li još kakvih mjera ili ne – zaključio je Pal.

 

Facebook Comments