[VIDEO] Grad Koprivnica osigurao 1,5 milijuna kuna za ublažavanje gospodarskih posljedica nastalih koronavirusom

20. ožujka 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno [VIDEO] Grad Koprivnica osigurao 1,5 milijuna kuna za ublažavanje gospodarskih posljedica nastalih koronavirusom


Mišel Jakšić, gradonačelnik grada Koprivnice, na današnjoj je konferenciji za medije ispred zgrade gradske uprave prezentirao pojačane mjere ograničavanja i suzbijanja širenja zaraze koronavirusom, kao i ekonomske mjere za ublažavanje gospodarskih posljedica na području grada Koprivnice.

Konferenciji su prisustvovali i Ivan Pal, predsjednik Gradskog vijeća, zamjenice gradonačelnika Ksenija Ostriž ( načelnica Stožera civilne zaštite grada Koprivnice ) i Melita Samoborec , pročelnici Zdravko Punčikar, Ana Mlinarić i Dario Jembrek, Nataša Tetec, predsjednica Uprave Komunalca, Adela Sočev, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica i Mišel Kiš, načelnik Policijske postaje Koprivnica .

-Predložit ćemo Gradskom vijeću izglasavanje kriznih mjera potpore gospodarstvu. Mjere će biti usmjerene prema firmama i obrtima koji su zbog pandemije morali prekinuti rad. Radi očuvanja radnih mjesta isplaćivat ćemo direktne potpore pogođenim poslodavcima koji nisu otpuštali radnike i kojima će Država sufinancirati minimalac u iznosu od 3250 kuna – istaknuo je Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice.

Dodao je kako će sredstva za mjere biti predložena Gradskom vijeću preraspodjelom sredstava Proračuna iz Mjera potpore gospodarstvu i poljoprivredi te preraspodjelom drugih stavaka iz proračuna.

Trenutno se radi o iznosu od oko 1,5 mil. kuna, naglasio je gradonačelnik.

Novim mjerama, Grad će poslovne subjekte osloboditi od plaćanja poreza na korištenje javnih površina, zakupa javnih površina te zakupa poslovnih prostora za razdoblje u kojem se ne obavlja djelatnost.

-Plaćanje komunalne naknade se oslobađaju sve firme i obrti koji su pogođeni krizom za sve mjesece prekida rada. Konačni obračun će se napraviti naknadno, u skladu s Zakonom o komunalnom gospodarstvu i odlukama Gradskog vijeća. Za evidenciju pogođenih subjekata, koristit će se prijave i potvrde prema i od tijela RH- kazao je gradonačelnik.

U cilju osiguranja likvidnosti Proračuna Grada Koprivnice predlaže se umanjenje rashoda koji nisu nužni za redovno poslovanje, uključujući troškove manifestacija, dotacije ustanovama i neprofitnim organizacijama koje u ovom razdoblju neće provoditi aktivnosti ili će ih provoditi u ograničenom opsegu.

-Gradskim ustanovama i firmama zabranit će se nova ulaganja dok posljedice krize ne budu precizno utvrđene. Sve započete investicije i radovi se nastavljaju prema planu- dodao je gradonačelnik naveo još neke mjere koje će biti uvedene od strane Grada.

Svim zakupcima koji imaju zakupljeni prostor u sustavu Grada i Komunalca, a pogođeni su mjerama zaštite od širenja koronavirusa neće se naplaćivati najam za period trajanja mjera.

Svim korisnicima Doma mladih, najmoprimcima, neće se naplaćivati najam za vrijeme trajanja mjera zaštite od širenja koronavirusa.

Svim poduzetnicima koji su pogođeni mjerama zaštite od širenja koronavirusa se neće obračunavati odvoz komunalnog otpada za vrijeme trajanja mjera zaštite od širenja koronavirusa.

Dječji vrtići će umanjiti iznos sufinanciranja smještaja djeteta, a uplatnice će dobiti u travnju s umanjenim iznosima. Posebna briga će se voditi o roditeljima djece koji su zbog mjera zaštite od širenja koronavirusa ostali bez posla ili bez plaće, odnosno koji su došli na minimalnu plaću.

Obrtima za čuvanje djece neće se umanjivati iznos sufinanciranja od strane Grada, već će ostati na razini veljače.

Trošak prehrane u školama za roditelje će se također umanjiti, odnosno roditelji neće plaćati trošak prehrane u školama tako dugo dok će se nastava provoditi od kuće.

Predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal, pozvao je u ime svih vijećnika, sugrađane da budu ozbiljni i odgovorni kao što su to uvijek i bili.

-Pozivam stariju generaciju naših sugrađana da svojim iskustvom utječu pozitivno na naše mlađe sugrađane i objasne im kako se treba ponašati u situacijama kad nam je svima teže nego što je uobičajeno. Što se tiče važnih odluka koje je predstavio gradonačelnik, Gradsko vijeće će ih donijeti u što je kraćem mogućem zakonskom roku- naglasio je Pal.

Adela Sočev, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa istaknula je da rad pučkim kuhinjama u ovoj je situaciji dopušten. Naglasivši kako zahvaljujući tome, briga o najugroženijim korisnicima ni jednog trenutka nije došla u pitanje.

-Otvorili smo i telefonsku liniju koja je našim sugrađanima na raspolaganju tijekom cijelog dana. Što se tiče volontera, oni su nam također dostupni cijelo vrijeme na terenu koji će se brinuti o najpotrebitijima- rekla je ravnateljica.

Mišel Kiš, načelnik Policijske postaje Koprivnica , upozorio je na problem kršenja mjera samoizolacije i odlazaka djece na igrališta.

-Primijetili smo veći broj dojava građana o sumnji da neke osobe krše mjere o samoizolaciji. Sve takve dojave ćemo provjeriti. Dosad smo evidentirali samo dva ozbiljna kršenja o kojima smo izvijestili sanitarnog inspektora koji će podnijeti odgovarajuće prijave. Svi moraju znati da kršenje iziskuje kazne – istaknuo je.

Dodao je kako su primijetili da se djeca i dalje okupljaju na igralištima.

-Ponovno pozivamo roditelje i razrednike da kroz svoje grupe obavijeste djecu da takva okupljanja nisu dozvoljena niti preporučljiva i da se toga u narednom vremenu klone. I za takvo ponašanje je propisana novčana kazna. Sve u svemu, do sada smo zadovoljni s poštivanjem pravila naših sugrađana- zaključio je Kiš.

Sve detalje o Mjerama koje će provoditi Grad Koprivnica, bit će objavljene na mrežnim stranicama Grada.

Facebook Comments