[VIDEO] Đurđevačka Udruga osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji “Mali princ”: ‘U našem poludnevnom boravku svakodnevno provodi 13 osoba’

21. siječnja 2020. Autor: prigorski.hr Vijesti [VIDEO] Đurđevačka Udruga osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji “Mali princ”: ‘U našem poludnevnom boravku svakodnevno provodi 13 osoba’

Foto: Damir Špehar/PIXSELL


Udruga osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji “Mali princ” među ostalim skrbi i o 15-ak odraslih osoba s intelektualnim teškoćama.

Prema modelu cjelodnevnog boravka pruža im kreativne radionice i druženje, a s dva aplicirana europska projekta napraviti će novi iskorak.

Inače, đurđevačka Udruga Mali princ jedna je od najaktivnijih udruga na području grada. Udruga je osnovana prije 22 godine kao Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Đurđevac. Udruga je osnovana na inicijativu roditelja djece s teškoćama u razvoju.

Ubrzo nakon osnivanja Udruge osnovan je Klub „Mali princ“ kao oblik okupljanja osoba s intelektualnim teškoćama. Geslo Kluba je: «Čovjek samo srcem dobro vidi. Bitno je očima nevidljivo.» Sukladno novoj terminologiji, 2015. godine Udruga mijenja naziv u Udruga osoba s intelektualnim teškodama i njihovih obitelji „Mali princ“ ili skraćeno Udruga Mali princ. Izabran je naziv koji je od osnutka Udruge vezan uz Klub.

Udruga organizira aktivnosti za djecu i mlade s teškoćama u razvoju i odrasle osobe s intelektualnim teškoćama iz grada Đurđevca i okolnih općina. Djeluje u 150 četvornih metara uređenog prostora i 200 četvornih metara uređenog dvorišta u centru grada Đurđevca na Trgu sv. Jurja 12.

– U našem poludnevnom boravku svakodnevno boravi 13 osoba koje provode šesterosatne aktivnosti u prijepodnevnim satima. Starosti su od 21 do 48 godina i borave u vlastitim obiteljima pa ih roditelji dovoze na svakodnevne aktivnosti – kazala je Krstinka Šefan, predsjednica Udruge.