Pred mnogobrojnom publikom i u teatralnom ambijentu u galerijskim prostorima Muzeja Grada Đurđevca s daškom glamura otvorena je prva samostalna izložba Boje u pokretu, đurđevačke umjetnice Andreje Živko.

Izložba obuhvaća pedeset i pet radova nastalih kombinacijom raznih slikarskih i crtačkih tehnika – akrila i flomastera. Kompozicije su nastale u različitim formatima, a sve ih karakterizira sklad boje i oblika, te crtačko umijeće autorice.

Jedan od istaknutih motiva Andrejinog stvaralaštva je kuća koja gradi grad, gdje autorica kroz oslikane gradove spaja stvarnost i simboliku promatranog. Kao drugi važan motiv ističu se ptice koje svojim bogatim koloritom simboliziraju vedrinu i sreću.

Svojim načinom interpretacije bliska je dječjem likovnom izražavanju, a ilustracija je smjer u kojem radi najviše. Ilustrirala je mnoge slikovnice za koje su tekstove napisale istaknute književnice, spisateljice od kojih se ističu Ksenija Kušec: Janko i stroj za vrijeme, Silvija Šesto: Željko i tri rode, Darko Pero Pernjak i Josip Petrlić Pjer: Bilogorske zgode, Ana Đokić: Pjesma za Kasuma, Željka Horvat-Vukelja: Magdalenina knjižnica na kotačima, Silvija Šesto: Andrejin štafelaj i Silvija Šesto: O devama i velikom srcu Đurđevca.

Andreja Živko je svestrana umjetnica koja umjetničkim djelima sudjeluje na mnogobrojnim likovnim kolonijama, skupnim izložbama humanitarnog karaktera, likovnim radionicama s djecom i učenicima, samostalnim i skupnim izložbama.

Program je vodio Sandrino Sabolić, a publici su se obratili ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca Edita Janković Hapavel, pozdravivši goste u ime gradonačelnika Grada Đurđevca Hrvoja Jančija i predsjednika Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željka Lackovića, autorica teksta kataloga prof. Sanja Flajs Vidaković i sama autorica.

-Volim boju, kist, rad s djecom, taj život koji nam je dan i slavimo ga danas – rekla je Andreja te se svima zahvalila na dolasku i pozvala uzvanike da uživaju u bojama.

U prigodnom dijelu programa nastupili su Laura Mjeda i Matija Evačić. Za poseban teatralni ugođaj utvrde i samog izložbenog prostora zaslužan je dramski umjetnik Sven Šestak.

Izložbu možete razgledati do 30. travnja 2023. u prostoru Muzeja Grada Đurđevca.

Doosimo video iz Đurđevca.