Kada se pojavila ranih osamdesetih, bila je samo još jedna šarena igračka, no s vremenom se pretvorila u pravi globalni fenomen. Fascinantna mehanička slagalica postala je simbol izazova i upornosti. Iako postoji čak 43 trilijuna različitih kombinacija, moguće ju je složiti u samo 20 poteza. Riječ je, naravno, o Rubikovoj kocki.

Brojne su tehnike i algoritmi razvijeni kako bi se što brže riješila, a natjecanja u brzinskom slaganju postala su sve popularnija. Danas postoje državna i svjetska prvenstva u slaganju Rubikove kocke.

David složi kocku u pet i pol sekundi

Hrvatski rekorder je mladi Petrinjac David Vujasić (25). Kocku je složio za samo 5,55 sekundi! Inače, svjetski rekord je 3,13 sekundi, a postavio ga je prošlog lipnja 21-godišnji Amerikanac Max Park.

Naš David slaže Rubikovu kocku posljednjih deset godina i nakon svakodnevnih treninga i uvježbavanja prstiju postao je pravi čarobnjak.

“Rubikovu kocku sam počeo slagati s 15 godina, taman pred polazak u srednju školu. Prvi put kad sam je uzeo u ruku mislio sam si da je to neka slagalica kao oni mentalni prstenovi i da ima neko univerzalno rješenje koje mogu naći na YouTubeu. No, na kraju kad sam krenuo u istraživanje, shvatio sam da treba naučiti metodu. Nakon tri sata kocka je bila složena”, govori nam David koji je rušio rekord Hrvatske čak 103 puta, a u 37 natjecanja skupio je 195 medalja.

Vježbao bi i po pet sati dnevno

“Moje prvo natjecanje je bilo 2015. u Osijeku i nisam znao što očekivati. Imao sam neke nade da ću biti u prvih pet u Hrvatskoj, no dogodilo se nešto čudno. Za kocku koja se zove Skewb sam ostvario drugo mjesto. To je bilo prvi put u Hrvatskoj da je netko na svom prvom natjecanju osvojio medalju”, prisjeća se David kojem je obaranje rekorda postao veliki motivator. Nekada je znao vježbati i po pet sati dnevno.

“Zaljubio sam se taj napredak i u discipline. Na službenim natjecanjima ima 17 disciplina, a ja sam morao probati svaku. I onda taj osjećaj kad oborite rekord je odličan. Druga stvar su prijatelji koje sam stekao, što iz Hrvatske, što iz cijele Europe”, kaže David.

Jedno od najdražih natjecanja mu je ono nedavno koje se održalo u listopadu u Petrinji i koje je sam organizirao. Sudjelovalo je 78 natjecatelja iz devet država koji su se okušali u 14 disciplina. David je tom prilikom obranio naslov prvaka Hrvatske u slaganju 3×3 kocke.

Želi srušiti svjetski rekord

“Kada sam krenuo sa slaganjem Rubikove kocke počeo sam s klasičnom 3×3 kockom koji svi poznaju. Kasnije sam krenuo na manju 2×2, koja je nešto malo lakša, no najviše sam se zadržao na piramidi. Odlučio sam postići najbolje rekorde za Hrvatsku, što mi je i uspjelo. U prosjeku sam tu kocku slagao za 3 sekunde. Trenutno se opet bavim klasičnom kockom i sad ganjam što bolje svjetsko vrijeme, za svoje osobno zadovoljstvo”, rekao je David.

Kao najtežu formu za složiti izdvojio je kocku koja se zove Square-1.

“Ta kocka je dosta neintuitivna i mijenja oblik. Nije klasična Rubikova kocka na koju smo svi navikli i zbog toga je ljudima možda čak i najteža”, objasnio je.