Okupljanjem dijela hrvatske nogometne reprezentacije i novinarskom konferencijom izbornika Zlatka Dalića, “Vatreni” su u nedjelju i službeno krenuli u akciju “EURO 2024.”

Nakon što je izbornik Dalić u ponedjeljak, 20. svibnja objavio popis sa 26 igrača, plus devet igrača na pretpozivu, hrvatska reprezenzacija od danas i službeno kreće u akciju “EURO 2024.”

Dio igrači se u nedjelju oko podneva okupljaja u zagrebačkom hotelu Sheraton, dok je Dalić održao press konferenciju.

“Vatrene” u nedjelju očekuje i primanje kod predsjednika Republike Zorana Milanovića koji će pritom odlikovati igrače i članove stručnog stožera, te članove delegacije HNS-a koji su pridonijeli osvajanju brončane medalje na FIFA Svjetskom prvenstvu u Katru 2022. godine. Odlikovanja će dobiti za izniman uspjeh, doprinos sportu i međunarodnom ugledu Republike Hrvatske. Nakon primanja kod Predsjednika, reprezentacija će se odmah zaputiti u Rijeku gdje će se pripremati za EP.

Hrvatska će u Rijeci u ponedjeljak 3. lipnja protiv Sjeverne Makedonije odigrati i prvu od dvije pripremne utakmice uoči Eura. Pet dana kasnije u Lisabonu će odmjeriti snage protiv Portugala, nakon čega će se uputiti u Njemačku u svoj kamp u Neuruppinu.

“Krećemo s pripremama, a kompletirat ćemo se u hodu. Nekih 12 igrača bi se trebalo okupiti danas, neki će doći 28., neki 29., a do 3. lipnja bi se trebali svi okupiti. Hvala bogu nema novosti oko novih ozljeda,” kazao je izbornik Dalić.

Za razliku od nekih izbornika koji su objavili širi popis igrača, Dalić je odmah obavio 26 imena koja planira voditi na EURO.

“Iz mog iskustva i prakse to se pokazalo boljim, lakše je nekoga pozvati naknadno, nego vratiti kući,” otkrio je.

Dalić je otkrio i kakvo je zdravstveno stanje Ante Budimira i Nikole Vlašića.

“Budimir je jučer postigao gol, dok oporavak Vlašića ide jako dobro. Ako se posve ne oporavi do 1. lipnja, pozvat ćemo nekoga s pretpoziva,” istaknuo je Dalić.

Izbornik je naglasio kako “Vatreni” u prvoj pripremnoj utakmici protiv Sjeverne Makedonije neće biti kompletni, dok će ogled protiv Portugala biti pravi test. Naglasio je i kako neće raditi nikakve velike eksperimente.

“Nema potrebe, niti imam želju mijenjati. Šest godina radimo slično i imamo dobre rezultate. Noviteti će možda biti za jesen, za Ligu nacija i na SP-u u Sjedinjenim Državama,” otkrio je.

Prije početka EP-a, “Vatrene” očekuje audijencija kod pape Franje, imat će ispračaj s navijačima na Rujevici, potom otvoreni trening u kampu u Njemačkoj.

“To su stvari koje su nam u planu i programu. Jako će nam puno značiti odlazak kod Svetog oca. Znamo što nam slijedi, ali moramo čuvati mir i koncentraciju. Bit ćemo maksimalno fokusirani na prvu utakmicu sa Španjolcima. Znamo da ćemo imati veliku podršku navijača, a to će nam dati dodatnu energiju snagu. Vjeurjem kako će biti 100.000 naših navijača u Berlinu, možda i 50.000 na stadionu. Sjetite se Rotterdama, koja je to bila lijepa atmosfera,”.

Izbornik Dalić je otkrio kako će Joško Gvardiol na EP-u igrati na poziciji lijevog beka.

“Iza njega je sjajna sezona na poziciji lijevog beka. Sjetite se, on je za Hrvatsku na posljednjem EP-u debitirao na toj poziciji. Tada su mene kritizirali zbog toga, a kada ga Guardiola stavi na bok nema kritika. Joško je pokazao da može dobro igrati na toj poziciji, tada dolaze do izražaja njegova brzina. Naša je ideja da Joško bude na toj poziciji, da nastavi raditi ono šio radi u Manchesteru. Vedran Ćorluka je bio kod njega, razgovarali su o tome, veseli me njegova forma,” otkrio je izbornik.

Gvardiolova pozicija n lijevom beku, može znatiti kako će stoperski par biti Šutalo – Erlić.

“U reprezentaciji su igrali četiri ili pet jakih utakmica u paru, nismo primili gol. Bili su sigurni. Imali su turbulentnu klupsku sezonu, ali obojica su u reprezentaciji na visokom nivou. Pongarčić, igra jako dobro, digao se u Lecceu. Ne smijemo zaboraviti i Vidu, igra dobro, u dobroj je formi, njegovo iskustvo će pomoći. Nismo isključili opciju ni da Gvardiol bude na stoperu, ovisno o protivniku.”

Zanimljivo, hrvatska reprezentacije je najveće uspjehe ostvarila na svjetskim prvenstvima – ima srebro (2018) i dvije bronce (1998, 2022), kao i srebro iz Lige nacija. Na EP-u nikada nije prošla dalje od četvrtfinala.

“Hrvatska na EURO-u nikada nije prošla prvu utakmicu nakona nakon grupe. Posljednji EURO mi nije ostao u najboljem sjećanju. Nekako je sve bilo u krivo. Utaklmica protiv Španjolske je bila loša 70 minuta, vratili smo se, a na koncu izgubili s 3-5. Nadam se da će nam ovaj EURO biti uspješan. Moramo biti pametni, staloženi i imamo dobre šanse, ali mnogo je jakih reprezentacija,” poručio je Dalić na kraju.