U srcu Podravine, uoči nadolazećih uskrsnih blagdana, nastaju jedinstvene goleme pisanice u sklopu nadaleko poznate manifestacije “Pisanica od srca”. Podravske pisanice, koje oslikavaju majstori naivne umjetnosti, već su godinama ne samo lokalna, već i svjetska atrakcija. Tijekom proteklih 14 godina u svijet ih je odaslano oko 120 komada.

Slikari Stjepan Pongrac, Josip Gregurić, Đuro Jaković i Zlatko Štrfiček okupljeni u mjesnom domu u Herešinu zajednički stvaraju tri pisanice u duhu naivnog slikarstva. Dvije od njih bit će poslane u Njemačku.

“Nas četvero već 15 godina radimo zajedno. Naše pisanice su otišle po cijelom svijetu, a preko njih promoviramo naivnu umjetnost”, rekao je Josip Gregurić.

Svaka pisanica nosi motiv grada u koji ide, utkan u slojeve boja i oblika koje stvaraju ovi slikari. Nemaju određene motive koje slikaju, nego svatko slika po svome nahođenju.

“Treba nam tri do četiri dana da bi pisanica bila završena, oslikana i posušena”, pojašnjava Zlatko Štrfiček.

Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, čiji je ovo projekt već dugi niz godina, i ove godine angažirala je umjetnike kako bi oživjeli tradiciju i ljepotu Podravine.

“Do prošle godine izložba pisanica je bila isključivo i jedino u Koprivnici. No, od prošle godine po prvi put izložbu pisanica smo imali u Njemačkoj, u Wolfsburgu u sjedištu Volkswagena. Oni su bili toliko oduševljeni da su zatražili izložbu i ove godine”, rekla nam je Kristina Sočev, pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije.

Izložba “Pisanice od srca” bit će postavljena na Zrinskom trgu u Koprivnici od 14. ožujka do 8. travnja.