Mario Lemešić, kuhar u 2. Osnovnoj školi u Bjelovaru od 2013. godine je na bolovanju nakon što su zabrinuti roditelji peticijom tražili da više ne kuha s obzirom da mu je dijagnosticioran HIV.

Za javnu osudu ponajviše krivi bivšeg gradonačelnika Antuna Korušeca i ravnateljicu koji su izvan svojih ovlasti proširili priču. Danas se bori za svoja prava, a tim povodom je održana javna tribina pod nazivom “Kako se može i kako se ne može inficirati HIV-om”.

U četvrtak su u Gradskoj vijećnici u Bjelovaru stručnjaci govorili o slučaju zaraženog kuhara bjelovarske Osnovne škole koji je već godinama na bolovanju jer ga roditelji ne žele blizu svoje djece.

Mario Lemešić, HIV pozitivna osoba ne može prenijeti virus socijalnim kontaktom. Stoga je razumljiva i legitimna borba da se vrati na radno mjesto kuhara u bjelovarskoj Osnovnoj školi, kazali su stručnjaci i liječnici koji su govorili o toj, kod nas još uvijek tabu temi.

On je bezopasan kao mogući prijenosnik, posebice iz razloga što je njegova viremija u krvi nemjerljiva, kazala je voditeljica registra za HIV Tatjana Nemet Blažić i dodala kako socijalnim kontaktom ne postoje mogućnosti prijenosa na drugu osobu. -Druženje u radnoj okolini, grljenje, razgovori, vožnja u javnom prijevozu i ostali uobičajeni socijalni kontakti ne mogu dovesti do širenja virusa. Kao ni korištenjem zajedničkog pribora za jelo – kazala je.

prigorski.hr