Vijeće za elektroničke medije (VEM) u petak je poručilo da prilikom vrednovanja projekata i odlučivanja o dodjeli sredstava djeluje uključivo, vrednujući načelo promicanja ravnopravnosti, nediskriminacije, uvažavanja različitosti mišljenja i smanjivanja podjela u društvu.

Stoji to u odgovoru VEM-a na upit Hine, nakon što je ranije danas saborska zastupnica Ivana Kekin (Zeleno-lijevi blok) kritizirala odluku Vijeća da udruzi U ime obitelji, Željke Markić, dodijeli oko 11 tisuća eura iz Fonda za promicanje pluralizma i svjesnosti o ravnopravnosti spolova, zatraživši od VEM-a reviziju odluke.

Kekin je odluku VEM-a nazvala ‘skandaloznom’ te je, među inim, istaknula da je novac dodijeljen udruzi koja se želi baviti istraživanjem tzv. epidemije transseksualizma u Hrvatskoj.

U odgovoru Hini VEM navodi kako se, sukladno Pravilniku o Fondu za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, sredstvima Fonda potiče proizvodnja i objavljivanje programa koji su od javnog interesa.

Navodi da se financiraju programi važni za ostvarivanje prava građana na javno informiranje, poticanje kulturne raznolikosti i njegovanje baštine, razvoj odgoja i obrazovanja, znanosti, umjetnosti, poticanje stvaralaštva na narječjima hrvatskoga jezika, poticanje posebnih kulturnih projekata i manifestacija, nacionalne manjine u Hrvatskoj, poticanje razvoja svijesti o ravnopravnosti spolova i drugih najviših vrednota ustavnoga poretka.

VEM – neprofitnim pružateljima elektroničkih publikacija oko 451 tisuću eura

Također, dodjeljuje se i za poticanje svijesti o ravnopravnosti rodnih identiteta i spolnoj orijentaciji, poticanje kvalitetnih programa za djecu i mlade kojima je cilj promicanje njihove dobrobiti, podizanje svijesti javnosti o sposobnostima i doprinosu osoba s invaliditetom, kao i promicanje i poštovanje njihovih prava i dostojanstva uključujući borbu protiv stereotipa, predrasuda i štetnih postupaka prema osobama s invaliditetom, povijesno vjerodostojno prikazivanje Domovinskoga rata, razvoj i poticanje programa medijske pismenosti, zaštitu okoliša, promociju zdravlja i poticanje zdravstvene kulture.

Odnosno, navode iz VEM-a, Fond je osnovan s idejom i ciljem promicanja pluralizma mišljenja, stavova i raznovrsnost elektroničkih medija i tema od općeg društvenog značenja koje oni pokrivaju.

“Sukladno tome, prilikom vrednovanja projekata i odlučivanja o dodjeli sredstava, Vijeće za elektroničke medije djeluje uključivo, vrednujući načelo promicanja ravnopravnosti, nediskriminacije, uvažavanja različitosti mišljenja i smanjivanja podjela u društvu”, poručili su iz VEM-a.

Svi projekti, naglašavaju, prolaze programsku evaluaciju odnosno moraju zadovoljiti kriterije propisane Zakonom o elektroničkim medijima i Pravilnikom o Fondu za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, “o čemu Vijeće vodi računa prilikom donošenja odluke o dodjeli sredstava”.

“U protivnome, sredstva Fonda mogu biti uskraćena”, poručuju iz VEM-a.

Napominju i da iznos dodijeljenih sredstava neprofitnim pružateljima elektroničkih publikacija ove godine iznosi 451.257,55 eura (za 37 pružatelja), a da je prošle godine iznosio 225.763,61 eura (za 39 pružatelja), odnosno da se radi “o povećanju dodijeljenih sredstava od 100 posto”.