Veliki tjedan u župi svetog Vida u Vrbovcu

6. travnja 2020. Autor: prigorski.hr Vjera Veliki tjedan u župi svetog Vida u Vrbovcu


Mihael Hertarič, župni vikar

Dragi župljani nalazimo se u Velikom tjednu kada se na poseban način pripremamo za slavlje najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa.

Ove godine zbog situacije sa bolesti COVID-19 malo ćemo na poseban način proslaviti ove dane. U našoj župi bit će proslavljeni svi obredi prema uputama koje smo dobili od našeg biskupa Vjekoslava Huzjaka. Dio tih uputa vam prenosimo:

„Ovogodišnji Veliki tjedan Isusove muke, smrti i uskrsnuća povezan je s posebnom žrtvom, jer zabrana okupljanja zbog opasnosti zaraze bolešću COVID-19 izazvane koronavirusom priječi da svete obrede slavimo u našim crkvama uz sudjelovanje Božjeg naroda.

Valja nam i to sjediniti s Isusovom žrtvom i s patnjom svih onih koji su pogođeni trenutačnim nevoljama. To stanje poziv je nama svećenicima da slavljima Velikog tjedna pristupimo s posebnim vjerničkim raspoloženjem srca i pobožnošću te u njih duhovno saberemo sve one koji su povjereni našoj brizi.


Sve župne crkve tijekom Svetog tjedna bit će otvorene u odredeno vrijeme za osobnu pobožnost vjernika, uz poštivanje odredaba koje su s time povezane; liturgijski prostor u crkvi uredit će se u skladu s propisima te i na taj način omogućiti vjernicima koji ju posjećuju da budu dionici svetih otajstava, a sva slavlja održat će se u zatvorenoj crkvi.“

Veliki tjedan u župi Vrbovec

Na Veliki četvrtak Misa večere Gospodnje u našoj župi započinje u 18 sati bez naroda. Toga dana na „Slava Bogu“ zazvonit će zvona i zašutjeti do „Slava Bogu“ u bdijenju Velike subote, ispustit će se obred pranja nogu, a na kraju će Presveto bez procesije biti pohranjeno u tabernakul na uobičajenom mjestu.
Na Veliki petak, dan sabranosti, posta i molitve obrede Muke Gospodnje slavit ćemo u 17 sati bez naroda. Bogoslužje bez ulazne procesije započinje svećenikovim prostiranjem pred oltarom i križem.

Nastavlja se Službom riječi s navještajem Isusove muke i smrti u zapisu evandelista Ivana, a završava velikom Molitvom vjernih. Kod ljubljenja križa svećenik će kleknuti i u tišini zamoliti Raspetoga da njemu osobno, župljanima i svemu svijetu oprosti grijehe, posvjedočiti mu zahvalnost za žrtvu ljubavi i izreći slavu njegovu spasonosnom križu. Slijedi zatim sveta pričest, kako je predvideno u Rimskom misalu.

Na Veliku subotu, dan je tišine, razmatranja otajstva Isusova počivanja u grobu i molitve. Postavit će se „Božji grob“, bez križa za ljubljenje. Župljani će moći pojedinačno pohoditi grob tijekom Velike subote u vrijeme kad je crkva otvorena (od 8 do 18), pridržavajući se odredbi o okupljanju (maksimalno 10 ljudi u crkvi, bez diranja stvari po crkvi, obavezno dezinficiranje ruku na ulasku u crkvu, bez dodirivanja Božjeg groba).
Vazmeno bdijenje započet će u 18 sati bez naroda. U sadašnjim izvanrednim okolnostima izostavit će se blagoslov vatre i procesija svjetla s uskrsnom svijećom. Župnik će započeti sveto slavlje tako da već postavljenu uskrsnu svijeću u svetištu zapali te će upaljena svijeća svojim svjetlom predstavljati Isusa Krista, koji je svojim uskrsnućem iz smrti i groba upalio vatru života što pobjeduje mrak.

Navijestit će potom pohvalu uskrsnoj svijeći. Slijedi Služba riječi, za koju će župnik izabrati biblijska čitanja, primjerena okolnostima bdijenja u župnoj crkvi. Na „Slava Bogu“ zazvonit će zvona, oglašavajući osmodnevno slavlje Uskrsa kao jedan dan i početak vazmenog vremena, koje traje pedeset dana. Župnik će blagosloviti vodu pomno pripravljenu u čistoj posudi i predvoditi službu obnove krsnih obećanja. Euharistijska služba teče zatim kako je predvideno u Rimskom misalu.

Nedjelja uskrsnuća Gospodnjega proslavit će se u svakoj župi Bjelovarsko-križevačke biskupije bez sudjelovanja Božjega naroda, a u našoj župi biti će Mise u 8 i 10 sati. U otajstvo koje slavimo posebno ćemo uključiti sve vas drage župljane koji niste u mogućnosti sudjelovati u crkvi na svetoj Misi i sve koji trpe zbog sadašnjeg stanja. Na kraju Mise mi ćemo blagosloviti hranu, a roditelji (otac ili majka), predstojnik ili predstojnica kuće imaju ovlast da u svojim kućama, nakon zajedničke molitve Očenaš, Zdravo Marijo i Slava Ocu zazove Božji blagoslov na hranu.

Pozivamo sve naše župljane da ovih dana obrede Velikog tjedna prate na televiziji (HRT) i da se s nama duhovno sjedine. Mi ćemo moliti za sve njih i da što prije ova bolest bude pobijeđena da se možemo vratiti svojem normalnom ritmu života.

U radosti i (s)trpljenju ostajemo uz Gospodina! Njegova slava je i naša proslava u nebu! S njime sjedinjeni u Krštenju po križevima koje nosimo ući ćemo i radost Vječnoga života! Stojte čvrsto u vjeri! Molitvom povezani!

Svim župljanima i ljudima dobre volje blagoslovljen i milošću obdaren Sveti tjedan te sretan Uskrs žele župnik, kapelan, časne sestre i suradnici.

Dragan Vicković

Facebook Comments