Gradsko društvo osoba s invaliditetom Đurđevac u suradnji s Gradom Đurđevcom je 2019. godine prijavilo projekt „Centar za osobe s invaliditetom Đurđevac“, čija je ukupna vrijednost 14.831.494,68 kuna.

Projekt je prijavljen na poziv Europskog fonda za regionalni razvoj pod nazivom „Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza“ kroz koji je predviđeno 100%-tno sufinanciranje.

Partneri na projektu su Grad Đurđevac i Centar za socijalnu skrb Đurđevac, a uspostavljen je i poseban projektni tim. Ugovor za rekonstrukciju Centra potpisali su direktor tvrtke Bistra d.o.o. Krešimir Habijanec i gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči.

Centar za osobe s invaliditetom Đurđevac (2)

Gradsko društvo osoba s invaliditetom Đurđevac djeluje od 1981. godine, a trenutno okuplja 18 djelatnika te ukupno 600 članova.  Društvo je osnovano kao udruga osoba s invaliditetom koja vodi brigu o potrebama i pravima osoba s invaliditetom te zastupa interese osoba s invaliditetom u području prevencije, liječenja, školovanja, rehabilitacije, zapošljavanja te socijalne skrbi na području naše županije.

Kroz svoj rad udruga se suočava s brojnim izazovima te na najbolji način nastoji zadovoljiti potrebe svojih korisnika. Kroz terenski rad prepoznata je potreba za uslugom organiziranog stanovanja za osobe s invaliditetom koje imaju interes za ovakvim oblikom neovisnog života uz organiziranu stručnu i drugu podršku. Ovaj tip usluge za osobe s invaliditetom trenutno ne postoji na području grada Đurđevca ni županije te bi predstavljao iznimno vrijednu i inovativnu socijalnu uslugu.

Kroz projekt se planira organizirati poludnevni i cjelodnevni boravak kako bi osobe s invaliditetom koje će nastaviti život u svojim obiteljima na ovaj način dobile mogućnost kvalitetno provesti vrijeme uz brojne radionice i aktivnosti. Usluga dnevnog boravka obuhvaćat će osiguran prijevoz, prehranu, rekreaciju, opću njegu, kulturno-zabavne i sportske sadržaje, stjecanje novih vještina, neformalno druženje s drugim korisnicima te poslijepodnevni odmor.

Centar za osobe s invaliditetom Đurđevac (3)

-Ovo je veliki događaj za naš grad te ujedno početak realizacije jednog velikog projekta. Rekonstrukcijom Nothig – Lichtenberg palače i dvije popratne zgrade uredit će se 30 soba za boravak 80 osoba, a predviđeno je da u organiziranom stanovanju borave osobe s invaliditetom te starije i nemoćne osobe. Uredit će se i popratni prostori, prostora za radionice, restoran s kuhinjom, upravni dio, prostor za udrugu osoba s invaliditetom. Zahvaljujem se ovim putem Gradskom društvu osoba s invaliditetom i njihovoj predsjednici jer su oni prijavitelji ovog projekta u partnerstvu s Gradom te bez njihovog angažmana ne bi bilo moguće prijaviti ovaj projekt i osigurati europska sredstva. Vrijednost ovog projekta iznosi gotovo jednu četvrtinu našeg gradskog proračuna za ovu godinu te mogu sa sigurnošću reći da je ovo naš najveći projekt po značaju do sada – istaknuo je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Projektom se planira i nabava vozila prilagođenog osobama s invaliditetom koje će služiti korisnicima za prijevoz, i to onim korisnicima koji žive u okolnim mjestima kao i korisnicima iz Đurđevca koji žive u samačkim kućanstvima.

Pridonijet će se kvaliteti života osoba s invaliditetom, unaprijediti usluge koje pruža udruga, pružiti organizirani smještaj kao i usluge dnevnog boravka za starije i nemoćne korisnike.

-Ovo je svakako najbitniji projekt, naš budući Dom za starije vrijedan 30 milijuna kuna od kojih je 15 milijuna osigurano iz EU sredstava, dok 15 milijuna osiguravamo iz vlastitih sredstava. Gotovo svaka četvrta kuna iz našeg proračuna za 2022. godinu namijenjena je za ovaj projekt, odnosno za naše starije sugrađane koji su cijeli život radili i stvarali u Đurđevcu te ovdje plaćali doprinose. Neće morati odlaziti u neke nepoznate i udaljene sredine već će biti bliže svojoj rodbini i prijateljima – rekao je predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.

Osnovne informacije o projektu:

Naziv projekta: KK.08.1.3.04.0030 Centar za osobe s invaliditetom Đurđevac

Naziv korisnika: Gradsko društvo osoba s invaliditetom

Partneri: Grad Đurđevac i Centar za socijalnu skrb Đurđevac

Ukupna vrijednost projekta: 14.831.494,68 kuna

EU sufinanciranje projekta: 14.831.494,68  kuna

Razdoblje provedbe projekta: 14.10.2019. – 14.05.2023.

 

Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Gradskog društva osoba s invaliditetom Đurđevac.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. u sklopu  Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“

 

baner đurđevac