VELIKI INTERVJU Načelnik Franjo Poljak: U Općinu Sveti Petar Orehovec ulaže se više od 60 milijuna kuna, a izrazito sam protiv neetičnog poslovanja bioplinara

15. rujna 2020. Autor: prigorski.hr Intervjui VELIKI INTERVJU Načelnik Franjo Poljak: U Općinu Sveti Petar Orehovec ulaže se više od 60 milijuna kuna, a izrazito sam protiv neetičnog poslovanja bioplinara


U dvije godine u Općinu Sveti Petar Orehovec uložit će se više od 60 milijuna kuna

Najveći projekti su vrtić u Svetom Petru Orehovcu – 10,5 milijuna, vrtić u Gornjem Fodrovcu 5,5 milijuna kuna, nerazvrstana cesta NC1 – 7,5 milijuna kuna, vodopskrba na općinskom području – 10 milijuna kuna, ulaganje u školu u Miholcu – milijun kuna, školsko-sportska dvorana u Svetom Petru Orehovcu – 18 milijuna kuna

Posjetili smo Općinu Sveti Petar Orehovec, a općinski načelnik Franjo Poljak pobrojao nam je projekte istaknuvši kako je u protekle tri godine puno uloženo u općinu.

poljak5

Ulaganja u vrtiće

– Ponosim se svim projektima jer su bili jako zahtjevni kod apliciranja i u realizaciji. Ulaganje u najmlađe mi je posebno važno. Grade se dva dječja vrtića u Svetom Petru Orehovcu i ta investicija iznosi 10,5 milijuna kuna i u visokom  je stupnju završenosti.

poljak9

Vjerujem da će biti potpuno dovršen krajem ove ili početkom sljedeće godine. U vrtiću u Gornjem Fodrovcu završili su radovi u prvoj fazi, a pred potpisivanjem smo ugovora za drugu fazu. Iduće godine ide zadnja faza uređenja vrtića. Ta investicija je vrijedna 5,5 milijuna kuna.

poljak4

Izgradnjom spomenutih vrtića osiguravamo uvjete za prihvat pet odgojnih grupa djece ili do maksimalno 100 djece. Trenutno uvjete ima 130 djece i gotovo 80 posto roditelja je zainteresirano da njihova djeca budu u vrtiću. Te investicije su preduvjet za ostanak obitelji na području općine – poručio je Poljak.

poljak8

Sveti Petar Orehovec će dobiti dvoranu iznad pedagoških standarda

-Moram spomenuti i toliko iščekivanu školsko-sportsku dvoranu u Svetom Petru Orehovcu. Završen je natječaj, ponude su otvorene i povjerenstvo za javnu nabavu radi evaluaciju pristiglih  ponuda. Rezultati bi trebali biti poznati za 15-20 dana.

poljak7

Nakon toga potpisat ćemo ugovor za izgradnju dvorane koja je zajednički projekt Općine i Koprivničko-križevačke županije. Projekt je vrijedan 18 milijuna kuna. Veći dio će financirati Općina, a drugi dio Županija, a izgradit će se veća dvorana iznad pedagoškog standarda. Općina je u nezapamćenom investicijskom ciklusu – istaknuo je načelnik.

Poljak je podsjetio i na probleme klizanja i nestabilnosti terena kod škole u Svetom Petru Orehovcu. -Bilo je statičkih problema, a sve smo zajednički riješili na relaciji Županija – Općina – ravnatelj škole, iako su se oko škole ukazivali političari iz susjednih općina. Potrebno je bilo napraviti statička i geomehanička snimanja, javnu nabavu i nakon završenog projekta prišli smo rekonstrukciji. Ništa se ne može riješiti čarobnim štapićem – kazao je.

poljak12

Nastavak investicija u školstvu

-Škola u Miholcu je bila samo s jednom učionicom i bilo je nužno nadograditi školu. Općina je već izdvojila milijun kuna ove godine. Uređeni su sanitarni čvorovi i u narednim danima će se moći koristiti, a sljedeće godine će i ta škola biti završena – rekao je Poljak.

poljak

Ulaganja u cestovnu povezanost

Kroz program Ruralnog razvoja, mjeru 7.2.2. puno smo napravili kod nerazvrstanih cesta. Asfaltirano je 11 dionica cesta u iznosu od 7,5 milijuna kuna. Taj posao je završen, a završili smo i sav administracijski posao koji smo morali odraditi prema Agenciji za plaćanja u poljoprivredi.

Velika ulaganja u vodoopskrbni sustav

-Posebno sam zadovoljan učinjenim na vodoopskrbi. Pred tehničkim smo pregledom za naselja Gornji i Donji Fodrovec, Mokrice, Brezje i Kusijevec. Pred početkom smo radova za vodovod Zaistovec i pred raspisivanjem natječaja za vodovod Kapela Ravenska.

poljak6

Još će ostati spojni cjevovod od Guščerovca do Dijankovca kako bi i mještani Šalamunovca imali vodu. Već sada je izgrađen vodoopskrbni sustav za gotovo 90 posto kućanstava – poručio je Poljak i osvrnuo se na aktualnu problematiku oko bioplinskih postrojenja.

-Općina Sveti Petar Orehovec institucionalno se bori protiv problema koje su prouzročile bioplinare, prvenstveno ističem zbrinjavanje komunalnog otpada i širenje neugodnih mirisa.

Sad smo u procesu utvrđivanja im ali u digestatu štetnih tvari i teških metala koji mogu zagaditi naše tlo. U laboratoriju su uzorci tla, a uskoro će biti i uzorci digestata. Primarni cilj nam je da to utvrdimo. Ako ima teških metala rezolutno ćemo ići prema Državnom inspektoratu i nadležnom ministarstvu za zabranu rada na taj način.

poljak2

Inzistirat ćemo ako se zbrinjava nešto drugo osim stajskog gnoja i silaže, jer je važno da se taj otpad zbrinjava u uvjetima koji neće prouzročiti neugodne mirise i da se otpad ne raznosi vjetrom po drugim parcelama. Izričito smo protiv neetičnog poslovanja i činimo sve kroz inspekcijski nadzor da se problemi u radu biocentrala riješe.

Stanovnici okolnih naselja najviše trpe zbog dovoženja komunalnog otpada i zbog neugodnih mirisa kvaliteta života im se smanjila – zaključio je Poljak, a razgovor o najaktualnijim temama s načelnikom Franjom Poljakom pogledajte u videu.

poljak11