Velike štete zbog poplava u petak ujutro zadeseile su i područje Malinske i Dobrinja na otoku Krku.

Kako je izvijestio zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Krka Goran Grubišić, tijekom jutra vatrogasci su primili oko 200 poziva s područja općina Malinske i Dobrinje te su izašli na sedamdesetak intervencija.

Najteže je bilo u središtu Malinske i Vantačićima, kao najnižim točkama u koje su se slijevale bujice.

Načelnik Općine Malinska Dubašnica Robert Anton Kraljić rekao je da je vrlo velika količina oborina u kratkom razdoblju ispunila dolce i polja iznad Malinske te je voda počela istjecati iz njih i slijevati se prema Malinskoj.

Oštećene su prometnice u Malinskoj te na području Općine Dobrinj, gdje su poplave najviše štete izazvale u Šilu, Klimnu i Solinama.

Kraljić ističe da se poplave ovakvih razmjera nisu dogodile u Malinskoj sigurno proteklih pedesetak godina. Mnogobrojni objekti su poplavljeni, među ostalim dječji vrtić, zgrada osnovne škole, niz poslovnih prostora na Mrkatu i više od 150 konoba. Osnovat će se općinsko povjerenstvo za procjenu šteta kojem će se moći prijaviti oštećenja, naveo je u izjavi za novinstvo.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, nakon obilaska poplava u Malinskoj istaknuo je da je Stožer civilne zaštite PGŽ podignut u pripravnost, kao i vatrogasne postrojbe iz drugih mjesta za pomoć ovim područjima.

Rekao je da će se nakon prikupljanja podataka o štetama i obrade, procijeniti može li se proglasiti elementarna nepogoda. Župan Komadina sa suradnicima obići će i područje Novog Vinodolskog.  Tu su također bujice poplavile mnoge podrume i poslovne prostore.

Prelio se sezonski vodotok Suha Ričina i poplavio najniže područje Novog Vinodolskog u kojem su trgovački centri Tommy i Plodine. Oštećene su prometnice, više automobila i autobusa je ostalo zaglavljeno, a nekoliko plovila je potopljeno.

Vatrogasci sudjeluju u nizu intervencija, a pravi razmjeri štete moći će se utvrditi kad se povuče voda.