VELIKA POLICIJSKA AKCIJA Brzina, alkohol, pojas, kaciga, mobitel – sve će se kontrolirati

9. svibnja 2018. Autor: prigorski.hr Hrvatska VELIKA POLICIJSKA AKCIJA Brzina, alkohol, pojas, kaciga, mobitel – sve će se kontrolirati

ilustracija/Hrvoje Jelavić/Pixsell


Tijekom prva četiri mjeseca ove godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježena je 191 prometna nesreća od čega dvije prometne nesreće s poginulim osobama i 68 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama stradalo je 96 osoba od čega su dvije osobe smrtno stradale, 15 osoba je teško, a 79 osoba lakše ozlijeđeno.

Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su 55 prometnih nesreća (29 posto), a uslijed brzine je zabilježeno 45 prometnih nesreća (23 posto). Mladi vozači izazvali su 23 prometne nesreće (12 posto). Zabilježene su tri prometne nesreće u kojima su sudjelovali vozači mopeda (jedna nesreća) i motocikala (dvije nesreće) od čega prometne nesreća s poginulom osobom (smrtno stradao motociklista) i nesreća s ozlijeđenom osobom (teško ozlijeđen vozač mopeda).

Na državnim cestama na području Policijske uprave zabilježene su 92 prometne nesreće ili 48 posto ukupnog broja prometnih nesreća. Na državnim cestama zabilježena je jedna prometna nesreća s poginulom osobom (50 posto prometnih nesreća s poginulim osobama) i 36 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama (57 posto prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama). U ovim nesrećama stradale su 54 osobe, od kojih je jedna osoba smrtno stradala, pet osoba je teško ozlijeđeno, a 48 osoba je lakše ozlijeđeno.

Najviše prometnih nesreća zabilježeno je na državnim cestama broj 2 (Cvetkovec – Koprivnica – Đurđevac – Kloštar Podravski), državnoj cesti 22 (Sv. I. Žabno – Križevci – Sv. P. Orehovec – Gornja Rijeka) i državnoj cesti 41 (Gola – Koprivnica –Križevci).

Kako bi se smanjilo stradavanje sudionika u prometu i broj prometnih nesreća, te osigurala optimalna sigurnost prometa do kraja godine, u četvrtak, 10. svibnja, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provesti će se akcija „Nadzor brzine kretanja, alkoholiziranosti vozača, korištenja sigurnosnog pojasa, zaštitne kacige i mobitela na državnim cestama“.

Tijekom akcije, posebna pozornost posvetiti će se glavnim uzročnicima prometnih nesreća odnosno nadzoru upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, ali i drugih opojnih sredstava, nadzoru brzine kretanja, nadzoru korištenja pasivnih elemenata sigurnosti odnosno korištenja sigurnosnog pojasa, dječjih autosjedalica i zaštitne kacige, pravilnom korištenju mobitela, te nadzoru mladih vozača i vozača mopeda i motocikala.

Osim navedenih prekršaja, sankcionirati će se i svako drugo grubo kršenje prometnih propisa.

prigorski.hr