Hrvatska muška rukometna reprezentacija napravila je veliki korak ka plasmanu na Olimpijske igre svladavši u susretu 1. kola kvalifikacijskog turnira u Hannoveru Austriju sa 35-29 (16-16).

Ivan Martinović s devet i Zvonimir Srna sa šest golova bili su najefikasniji kod Hrvatske, dok je Mikola Bilik postigao osam pogodaka za Austriju.

Hrvatska je usporeno krenula u dvoboj protiv Austrije, s nizom tehničkih pogrešaka u napadu koje su Austrijanci znali koristiti te u 9. minuti povesti sa 5-1. No, ubrzo su se igrači Dagura Sigurdssona konsolidirali, igra u napadu je postala tečnija i uhvaćen je rezultatski priključak. Sredinom prvog poluvremena zbog nešto grubljeg starta u obrani crveni karton je dobio naš specijalist za igru u obrani Jakov Gojun, ali Austrija to nije znala iskoristiti na najbolji način. Do kraja prvog poluvremena igralo se praktički gol za gol, ali Hrvatska niti u jednom trenutku nije vodila.

Nastavak je donio potpuno drugačiju sliku, iako je Austrija zabila prvi gol, Hrvatska je uzvratila s četiri pogotka, povela sa 20-17 i preuzela kontrolu rezultata. Sredinom drugog dijela Hrvatska je prvi put stigla i do četiri gola razlike (25-21), a onda je Sigurdsson pokazao i kako ima sjajan “nos”, promijenio je vratara iako je i Mandić do tog trenutka bio odličan, a novi vratar Kuzmanović “skinuo” je tri “zicera” Austrijancima pa je prednost Hrvatske i dalje rasla. Briljirao je u napadu Martinović koji je sedam od svojih ukupno devet golova postigao upravo u drugom poluvremenu.

U prvoj utakmici Njemačka je očekivano svladala Alžir sa 41-29 (16-13). Renars Uscins je sa 10 golova predvodio Njemačku, dok je Ayyoub Abdi postigao osam pogodaka za Alžir.

Plasman na OI u Parizu, koje će se održati od 26. srpnja do 11. kolovoza, izborit će dvije prvoplasirane reprezentacije s turnira.

Hrvatska će u subotu igrati protiv Njemačke (14.30 sati), a u nedjelju protiv Alžira (16.45 sati).

HRVATSKA – AUSTRIJA 35-29 (16-16)

HRVATSKA: Kuzmanović, M. Mandić; Mihić, Duvnjak, Šoštarić 5, Gojun, Karačić 1, Načinović 2, Mamić, Cindrić 4, Martinović 9, Šipić 4, Glavaš, Srna 6, Klarica 2, Jelinić 2

AUSTRIJA: Bergmann, Moestl; Mahr, Božović 5, Frimmel 3, Herburger 3, Weber 3, Schweighofer, Živković, Damboeck, Bilik 8, Wagner 4, Nigg 1, Kofler, Huteček 2, Miskovez