Pripadnici Policijske brigade MUP-a Srbije u petak su, u okviru opsežne akcije započete ranije na sjeveru zemlje, priveli na desetke migranata koji su zatečeni na ulicama prijestolnice i izvan prihvatnih centara.

Akcija je provedena u parku kod beogradskog Ekonomskog fakulteta koji migranti najčešće koriste kao jedno od mjesta okupljanja u srbijanskoj prijestolnici.

U park je privedeno više skupina migranata pokupljenih u okolnim ulicama, koje je okružilo tridesetak policajaca.

Migranti su tijekom popodneva autobusima prevezeni u prihvatne centre u Obrenovcu, Bogovađi i Sjenici, gdje će, kako se neslužbeno doznaje, biti registrirani svi koji već nisu u službenoj proceduri.

Akcija masovnog uhićenja započela je nakon oružanog sukoba migranata u vojvođanskom selu Horgoš, u blizini mađarsko-srpske granice, gdje je u četvrtak kasno navečer ranjen jedan dvadesetogodišnji mladić.

Srbijanski MUP je u to područje uputio veći broj pripadnika specijalne policije, a prema dosad dostupnim podacima, privedeno je više od 600 osoba.

Tijekom pretrage terena na poziv mještana policija je na mjestu obračuna zatekla šestero migranata, među kojima i jednog s dvije prostrijelne ozljede.

Radiotelevizija Srbije (RTS) objavila je s tim u vezi da je u tijeku velika operativna akcija u kojoj se obavlja pretraga terena u širem području Horgoša i Subotice, na sjeveru Vojvodine.

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Bratislav Gašić izjavio je u Horgošu da “u Srbiji postoji nulta tolerancija prema svakoj vrsti kriminala”, te da će “sigurnost svakog građanina Srbije i njihova imovina biti zaštićeni”.

Srbijanska policija spremna je odgovoriti na sigurnosne izazove, posebno na ovom dijelu njezina teritorija gdje je koncentriran veliki broj migranata, rekao je.

Srbija, Austrija i Mađarska potpisale su 15. studenog u Beogradu dokument o jačanju trilateralne suradnje u borbi protiv ilegalnih migracija, čiji je jedan od ciljeva pomaknuti obranu granice na jug.

Memorandum o razumijevanju su potpisali srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, austrijski kancelar Karl Nehammer i šef mađarske vlade Viktor Orban, a dio dogovora je i da zajedničke policijske ophodnje kontroliraju granicu sa Sjevernom Makedonijom.

Orban je tada na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji rekao da Srbija ima ključnu ulogu u reguliranju migracija jer na taj način “štiti i Austriju i Mađarsku i ostale zemlje Unije”, navodeći podatak da je ove godine u suradnji sa Srbijom spriječeno 250.000 pokušaja ilegalnih prelazaka granice. Migranti su “sve agresivniji”, a krijumčari ljudi koriste i oružje, rekao je.

Mađarski premijer drži da je jedini način za sprječavanje migracija poručiti da “preko naših granica nema prelaska”.