Na Cvjetnom trgu u Zagrebu ove će subote biti predstavljena izrada veganskih kobasica,degustacija pogačica s čvarcima, masti i sve to u veganskoj verziji.

Dok u Hrvatskoj počinje sezona kolinja, udruga Prijatelji životinja nudi etičnu alternativu tradicionalno krvavim proizvodima – kobasice, pogačice s čvarcima, salenjake i svinjsku mast, i to bez ijedne zaklane životinje!

-Sve to moći će se degustirati na štandu Udruge od 11 sati, gdje će posjetitelji moći vidjeti i cijeli proces izrade veganskih kobasica – od pripreme smjese i punjenja u stroju za kobasice do kuhanja i pečenja, a svinje kojima time spašavamo živote moći će gledati žive, na lijepim fotografijama – poručuju prijatelji životinja.

Dodaju da, osim što nitko nije izgubio život, vegansko kolinje sigurno je za zdravlje i sva hrana može se napraviti jednostavno i bez opravdano strogih zdravstvenih mjera kakve su trenutačno propisane za svinjokolje po dvorištima.

-Vegansko kolinje ne radi se na blatnim seoskim dvorištima, ne čuju se užasnuti krici svinja iz čijih prerezanih vratova šiklja krv, ne osjeća se smrad njihove agonije i smrti. Ne trebamo se bojati svinjske kuge, salmonele, trihineloze, kao ni kolesterola, zagađenja okoliša i gladi u svijetu. Ostaju nam samo zdrave kobasice i druga jela na koja smo naviknuti, napravljeni u veselju i mirne savjesti prema životinjama, okolišu i drugim ljudima- kažu Prijatelji životinja.

Dodaju kako živimo u 21. stoljeću te kako ljudi mogu uživati u kobasicama bez stradalih životinja.

– Veganske kobasice svih vrsta, manje ili više ljute, pečene, dimljene, kuhane, za sendvič ili za hot dog, možemo kupiti u gotovo svakoj većoj trgovini, a možemo ih napraviti i sami prema brojnim dostupnim receptima, koje ćemo dijeliti i u subotu- navode Prijatelji životinja obećavajući da nijedan obožavatelj mesa neće biti razočaran i da upravo ovakve veganske zamjene za mesne proizvode pokazuju da se ljudi ne moraju odreći okusa na koje su naviknuti od djetinjstva, a da se istodobno mogu odreći krvoprolića.

Najbolji primjer za to su kobasice koje će se izrađivati i degustirati na štandu Prijatelja životinja, a koje je osmislila volonterka Anita Petrović nakon posjeta utočištu za životinje u kojemu je upoznala svinju Stellu. Dirnuta susretom sa sretnom svinjom, osmislila je jednostavan recept pomoću kojega svatko može napraviti kod kuće kobasice od pšenice, soje, zobi, masnoće i začina, a da pritom divne osobe poput Stelle ne stradaju. Uz pripremu kobasica, Anita će na štandu dijeliti i recept za Stelline kobasice.

– Klanje je najbrutalniji čin u odnosu čovjeka prema životinjama koje se ne mogu obraniti niti pobjeći, a bez klanja se itekako treba i može biti! Veganskim zamjenama za mesne proizvode koji se uobičajeno izrađuju nakon kolinja spašavamo i hrvatske običaje, i tradiciju, i svoju savjest, s obzirom na to da je samo prošle godine u Hrvatskoj zaklano više do milijun i pol svinja – zaključuju Prijatelji životinja.

prigorski.hr