U Hrvatskoj dosad nije bilo moguće kupiti gotovu vegansku kajganu. No, mali hrvatski proizvođač biljne hrane, koji je već osvojio gurmane finim vege ćevapčićima i drugim ukusnim proizvodima uz koje svi mogu zaboraviti na meso, izdvojio se kao najinovativniji upravo zbog gotove veganske kajgane koju prije konzumacije treba samo podgrijati.

Na tu činjenicu ponosni su i Prijatelji životinja jer je kajgana od tofua nastala u sklopu njihova projekta „Proizvodimo održivo, jedimo zeleno”. Njime su domaće proizvođače potaknuli da proizvedu i plasiraju na tržište nove veganske proizvode, a na putu do toga pomogli im savjetovanjem, davanjem ideja, pa čak i imenovanjem proizvoda.

Cilj projekta je ostvarivanje i jačanje suradnje hrvatskog poljoprivrednog sektora fokusiranog na proizvodnju biljnih proizvoda te promocija i povećanje vidljivosti biljnih proizvoda i održivog načina prehrane. Projektu je potporu dalo i Ministarstvo poljoprivrede.  „Proizvodimo održivo, jedimo zeleno” uklapa se u prioritet Europske strategije za pametan i održiv rast te promicanje rastuće ekonomije biljne hrane koja neusporedivo manje zagađuje okoliš, štedljivije iskorištava prirodne resurse, spašava milijarde životinja i zdravija je.

veganska kajgana (1)

„Mnogima je nezamislivo da kajgana može biti bez jaja, a sličnog okusa, teksture i još lakšeg načina pripreme. Govoreći o veganskim fritatama, kajganama ili omletima, najčešće podrazumijevamo kajganu od tofua ili omlet od slanutkova brašna. U domaćoj radinosti, tofu se razmrvi na ulju i kombinira s kurkumom radi boje i začinom crna sol, koja miriše po jajima. Novi proizvod ispunio je sva naša očekivanja: dovoljno je samo otvoriti paket i uživati u ukusnom obroku punom bjelančevina i bez kolesterola. Posebno smo zadovoljni što će premijeru doživjeti na ZeGeVege festivalu 3. i 4. rujna”, ističu iz udruge Prijatelji životinja.

Prijatelji životinja pozivaju sve da dođu na ZeGeVege festival, saznaju koji će ostali proizvodi biti proglašeni najinovativnijim veganskim proizvodima i uvjere se da za baš sve obroke koje su navikli konzumirati postoje jednako ukusne inačice, koje su zdravije i mogu zaustaviti klimatske promjene. Na ZeGeVege festivalu naći će se i već poznati popularni proizvodi poput Stelline kobasice i vege finih ćevapčića, ali i inovacije poput veganskog meda, kremšnita od batata, trave za mačke pod simpatičnim imenom „Klice za mice”, pesta s koprivom, kao i mnoštvo drugih veganskih proizvoda na stotinu štandova i u restoranima.