Izložbom realiziranom u suradnji Gradskog muzeja Križevci i Instituta za arheologiju predstavlja se arheološko nalazište, smješteno na južnim padinama Kalničkog gorja, koje se već niz godina sustavno istražuje. Povodom obilježavanja Dana Općine Kalnik u petak, 09. srpnja 2021. u 18:00 sati, otvara se u zvoniku crkve sv. Brcka na Kalniku arheološka izložba „Kalnik Igrišče – blaga ispod površine“.

Na jednom dijelu lokaliteta otkriveni su ostaci ljevaonice brončanih predmeta starijeg jednoslojnog kasnobrončanodobnog naselja iz razdoblja od 14. do 11. st. pr. Kr., a na drugom mlađe višeslojno nalazište s tragovima obitavanja tijekom kasnobrončanodobnog perioda od 1050. do 800. god. pr. Kr., mlađeg željeznog (latenskog) doba  (2. i 1. st. pr. Kr.), te rimskog razdoblja (3. i 4. st.). Kasnom brončanom dobu pripadaju ostaci opožarenog objekta prekrivenog karboniziranim biljnim ostacima dok se s latenskim periodom povezuju ukopani objekti, ognjište i suhozidna kamena struktura koja je učvršćivala terasu. Iz rimskog razdoblja potječu ostaci ukopanih objekata, a od nalaza iz tog vremena ističu se novac, brončani visak te alatka za pletenje i krpanje ribarske mreže.

Autorice izložbe su Lana Okroša Rožić (Gradski muzej Križevci), Snježana Vrdoljak i Andreja Kudelić (obje s Instituta za arheologiju)

Izložba se u zvoniku crkve sv. Brcka na Kalniku može razgledati do 10. rujna 2021.

kalnik igrisce